Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M-beskedet: Stramare arbetskraftsinvandring

Jenny Madestam om att M och KD vill ha en stramare arbetskraftsinvandring.
Ulf Kristersson.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna och Kristdemokraterna vill ha en stramare arbetskraftsinvandring, vilket Dagens industri var först med att rapportera.

– Det finns väldigt goda skäl att se över hela den lagstiftningen, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson anser att det finns ett övergripande systemfel i Sverige som är kopplat till arbetskraftsinvandringen, men också till bidragssystemen.

– Vi har en situation där vi varje år måste be tusentals människor att komma till Sverige för bärplockning och att plantera träd och sådana saker, samtidigt som vi har väldigt många människor som är arbetsföra och som lever på bidrag, säger Moderatledaren.

Han vänder sig också emot att dagens system möjliggör olika former av fusk, och mot de så kallade spårbyten där personer som får avslag på sin asylansökan i stället får stanna i landet på grund av arbete.

– Det finns väldigt goda skäl att se över hela den lagstiftningen, säger Ulf Kristersson.

Rekordsiffror

Fram till den 31 oktober i år beviljades cirka 19 800 arbetstillstånd, enligt Migrationsverkets statistik. År 2018 beviljades drygt 20 800 arbetstillstånd, vilket är en ökning jämfört med 2017 och 2016 då ungefär 15 500 respektive 12 500 personer fick tillstånd.

Det var regeringen Reinfeldt som drev igenom reglerna om arbetskraftsinvandring, med stöd av Miljöpartiet.

– Det fanns ett antal miljöpartistiska inslag i de regelverken som inte alls har blivit bra. Men det är alldeles uppenbart att vi förändrar vår uppfattning om arbetskraftsinvandring, och när vi är klara med det så kommer vi tillbaka, säger Ulf Kristersson.

Han påpekar dock att partiet inte har blivit motståndare till arbetskraftsinvandring i sig.

– Det behövs i Sverige. Det finns många branscher som inte skulle klara sig annars. Vi tänker inte äventyra svenska företag som annars inte skulle kunna utföra sina arbetsuppgifter, men det var aldrig tänkt att man skulle kunna missbruka systemen på det sätt som görs i dag.

Generösa regler

För att få arbetstillstånd i Sverige krävs att:

man har ett giltigt pass.

man har blivit erbjuden ett arbete innan man kommer till Sverige,

månadslönen är minst 13 000 kronor,

lön och anställningsvillkor inte är sämre än svenska kollektivavtal eller praxis i branschen eller yrket.

arbetsgivaren har för avsikt att försäkra den anställde.

Enligt Migrationsverket bedömer OECD att Sverige har de mest generösa reglerna för arbetskraftsinvandring bland alla organisationens medlemmar. Detta bland annat eftersom det inte ställs några särskilda krav på kvalifikationer och eftersom det inte finns något tak för hur många arbetskraftsinvandrare som kan släppas in.

Fler partier vill se över reglerna

Även Kristdemokraterna vill se över regelverket för arbetskraftsinvandring. Partiledaren Ebba Busch Thor anser att fördelningen mellan låg- och högkvalificerad arbetskraft är skev.

Januariöverenskommelsen mellan regeringen och stödpartierna Liberalerna och Centern slår fast att ”dagens regler för arbetskraftsinvandring ska värnas”.

Socialdemokraterna som parti vill dock ha stramare regler. ”Arbetskraftsinvandring ska bara tillåtas när det inte går att hitta rätt personer i Sverige”, skriver partiet bland annat.

Men nu har Liberalerna sagt att partiet är redo att förändra reglerna. 

Jenny Madestam: Vill visa att man vill begränsa invandringen

Expressens politikexpert, statsvetaren Jenny Madestam, konstaterar att M:s och KD:s nya tongångar om arbetskraftsinvandringen innebär en tydlig omsvängning.

–Tidigare har man sett arbetskraftsinvandring som något positivt, inte minst från Moderaternas håll, säger hon.

Motståndet har tidigare kommit från två håll. Dels från Socialdemokraterna och inte minst fackföreningsrörelsen som vill begränsa arbetskraftsinvandringen eftersom den anses hota svenska arbetares sysselsättning. Men också från Sverigedemokraterna som ser en mindre generös arbetskraftsinvandring som ett sätt att minska invandringen som helhet.

– Man kan fundera över vad Moderaternas och Kristdemokraterna vill med det här. Är det ett led i en rörelse mot en mer restriktiv migrationspolitik? Eller handlar det om arbetsmarknadspolitik, som Socialdemokraterna och LO lyfter fram? Min gissning är att det handlar om att man vill visa för människor att man vill begränsa invandringen, säger Jenny Madestam.

Rättelse: Tidigare angavs en siffra för antalet beviljade uppehållstillstånd fram till den 31 oktober 2019 som även innefattade anhöriga. Det blev missvisande eftersom siffran jämfördes med enbart arbetstagarna för åren 2016–2018.

TV: Striden om arbetskraftsinvandringen (från 2018)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.