Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderaterna vill ha skolplikt från sex år

Foto: Shutterstock

Moderaterna och Lärarförbundet vill införa skolplikt för sexåringar.

En obligatorisk förskoleklass skulle stärka barnens färdigheter i både matematik och språk, skriver utbildningsutskottets ordförande Tomas Tobé och förbundsordförande Eva-Lis Sirén på DN debatt.

Tycker du att skolplikten ska förlängas?

Moderaterna och Lärarförbundet anser att förskoleklassen är oerhört viktig, men blir styvmoderligt behandlad i dagens utbildningssystem.

"Det är något som sannolikt skulle förändras om den omfattades av skolplikten", skriver Tomas Tobé och Eva-Lis Sirén på DN debatt.

Genom att tidigarelägga skolplikten hoppas man ta ett steg mot en tioårig grundskola – och ge en tydlig signal till samhället om vikten av tidigt lärande.

Språk och matematik

Enligt Moderaterna och Lärarförbundet visar undersökningar att barn som har gått i förskola får ett försprång när det gäller bland annat matematik, språk och social utveckling.

"Även om majoriteten av alla barn är inskrivna i förskoleklassen finns det fortfarande kommuner där så många som vart fjärde barn inte är det. Alla sexåringar bör ha rätt till den utbildning som ges i förskoleklassen."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.