Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Moderaterna vill bygga nytt stort förvar i Sverige

Moderaterna vill öppna ett till större förvar i Sverige. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Prognoser från Migrationsverket och Polismyndigheten har pekat på att flera hundra nya platser kan behövas framåt år 2020. Foto: JENS CHRISTIAN

Moderaterna tycker inte att den utbyggnad av förvarsplatser som pågår är tillräcklig. 

Partiet satsar 100 miljoner kronor extra i sin budget för att ytterligare 100 nya platser ska komma till. 

– Det här innebär rent konkret att vi vill öppna ett till större förvar i Sverige, säger partiets migrationspolitiska talesperson Johan Forssell.  

Inför det här året gav den rödgröna regeringen Migrationsverket i uppdrag att bygga ut antalet förvarsplatser. Målsättningen att det totalt ska finnas 457 förvarsplatser vid årsskiftet. 

Men Moderaterna tycker inte att den pågående utbyggnaden är tillräcklig och lägger därför 100 miljoner kronor extra i budgeten för att ännu fler nya förvarsplatser, ungefär 100 stycken, ska komma till. 

– Vi har en situation där vi om några år kan ha uppåt 80 000 människor i Sverige som vistas i landet utan tillstånd. Helst vill man att människor ska återvända hem frivilligt, det är mest humant och ekonomiskt föredelaktigt. Men om man inte gör det så måste det ju finnas en konsekvens. Då spelar förvaren en stor roll. Det här innebär rent konkret att vi vill öppna ett till större förvar i Sverige, säger partiets migrationspolitiska talesperson Johan Forssell. 

Vill ge myndigheterna bättre verktyg 

Moderaterna vill även ge berörda myndigheter tydligare uppdrag om att intensifiera arbetet så att fler utvisningsbeslut ska verkställas. 

Partiet vill också ge berörda myndigheter bättre verktyg för att lyckas. Polisen bör till exempel få större möjligheter att beslagta mobiltelefoner för att kunna klargöra en persons identitet. 

– En person har i dag krav på sig att samarbeta, men om man ändå inte gör det menar vi att det är rimligt att det finns lagstöd för att till exempel via en mobiltelefon kunna fastställa en persons identitet. Det finns en lång rad olika problem kring detta. Mycket av regelverket är från tiden innan flyktingkrisen och är inte dimensionerat till de utmaningar vi står inför nu, säger Johan Forssell.  

LÄS MER: Moderaterna satsar en extra miljard på polisen 

Utesluter inte nya satsningar 

Han utesluter inte ytterligare mångmiljonsatsningar för ännu fler förvarsplatser framöver. Prognoser från Migrationsverket och Polismyndigheten har pekat på att flera hundra nya platser kan behövas framåt år 2020.  

– Det här är vad vi föreslår nu. Jag tycker inte att man ska utesluta att det kommer krävas ännu fler nya platser, givet hur stora problemen är. Men det är komplicerat. Det handlar bland annat också om genomströmningshastigheten – det vill säga hur länge man sitter på förvar. I dag är genomsnittstiden ungefär en månad, men det är klart att om man kan få utvisningarna att ske fortare så går det att använda varje plats fler gånger, säger Johan Forssell.