Moderaterna värvar Rojas till integrationskommission

Mauricio Rojas ingår i M:s integrationskommission.
Foto: - - / RIKSDAGEN GRATISBILD
Ulf Kristersson, partiledare (M).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

KARLSTAD. Moderaterna tillsätter en integrationskommission.

Där ingår bland andra politikern och författaren Mauricio Rojas, riksdagsledamot för dåvarande Folkpartiet 2002-2006.

– Hade Sverige för 20 år sedan tagit honom på större allvar, hade den här kommissionen inte behövts i dag, säger Ulf Kristersson i ett tal på Moderaternas Sverigemöte. 

Enligt Moderaterna prioriterar regeringen inte integrationsfrågan tillräckligt. På DN Debatt skriver partiledaren Ulf Kristersson att partiet nu tillsätter en kommission med den tidigare Assar Lindbeck-kommissionen som förebild.

”Då, på 1990-talet, handlade det om att snabbt utarbeta förslag för att långsiktigt kunna möta den djupa ekonomiska krisen. Nu handlar det om att ta fram reformer och lagstiftning som bryter decennier av ogenomtänkt integrationspolitik”, skriver Kristersson.

Viktigast, enligt M-ledaren, är att invandrare kommer i arbete så snabbt som möjligt.

”Kommissionen kommer att bestå av både politiker och experter. Det är värt att särskilt nämna Mauricio Rojas, som under lång tid har varit drivande i dessa frågor och nu ansluter till Moderaternas arbete”, skriver Kristersson på DN Debatt.

Rojas kritisk till L:s vägval

Rojas var en av de drivande krafterna bakom dåvarande Folkpartiets integrationspolitik som lanserades inför valet 2002. Det mest kända enskilda förslaget var språktest – som då var kontroversiellt, men som nu finns med i 73-punktsprogrammet som i januari förhandlades fram mellan S, MP, C och L.

Mauricio Rojas var riksdagsledamot 2002-2006 riksdagsledamot och under åren 2004-2006 Folkpartiets (i dag Liberalernas) talesperson i flykting- och integrationsfrågor. Han ansågs då föra en hård linje och kallades för ”kontroversiell” av den dåvarande partiledaren Lars Leijonborg. 

Sedan 2008 är Rojas bosatt i Chile och engagerad politiskt där. Förra sommaren utsågs han till kulturminister i landet, men ett kritiskt uttalande om landets viktigaste minnesmuseum över diktaturens brott blev hans fall efter bara fem dagar. 

Så sent som i förra veckan gav Mauricio Rojas sitt stöd till Nyamko Sabuni i striden om partiledarposten i Liberalerna. I en intervju med Expressen kritiserade han också sitt gamla partis samarbete med Socialdemokraterna:

– Det är inte bra. Men det visar att nästan allt i svensk politik handlar om SD-skräck. Att gå i säng med Socialdemokraterna bara för att man inte vet hur den femtedel av svenskarna som röstar på Sverigedemokraterna ska hanteras, det tyder på mycket dåligt självförtroende och det kommer att bestraffas. 

Carl Bildt (M) hyllar beslutet att ta in Rojas.

”Spännande och bra att Mauricio Rojas återkommer i svensk samhällsdebatt. Han har mycket att tillföra. Vi sågs i Santiago häromveckan. Den moderata kommissionen blir viktig”, skriver den tidigare stats- och utrikesministern på Twitter.

https://twitter.com/CBildt/status/1114126686545641473

Kristersson: ”Går åt skogen om vi fortsätter så här”

Moderaternas integrationskommission kommer arbeta under ett år med att ta fram konkreta och genomförbara reformer och lagförslag, enligt Ulf Kristersson.

– De ska ta fram riktigt konkreta förslag om vad Sverige borde göra här och nu, eftersom den här katastrofen med integration inte ska fortsätta. Vi ser allt från gängskjutningar till skolmisslyckanden och bidragsberoende. Svensk integration fungerar inte, och då kan man inte bara rulla på i gamla hjulspår, då måste man göra nya saker. Vi tar hjälp av några av Sveriges absolut bästa personer på det här området och lägger skarpa förslag: Om Sverige gör så här så kommer integrationen börja fungera, säger Ulf Kristersson.

Vad ska hända med förslagen sedan?

– Vi vill genomföra dem, allra helst i regeringsställning, för då har man störst chans, men vill andra låna våra förslag går det alldeles utmärkt. Det vi lärde oss från 90-talet med Lindbeckkommissionen är att man måste se sanningen i vitögat på allvar, det här går åt skogen om vi fortsätter så här, och sedan lägga riktigt tydliga förslag som kan genomföras i verkligheten, och stå fast vid förslagen trots att de ibland är obekväma. Det ser jag framför mig att integrationskommissionen kommer att göra också. 

När du presenterade integrationskommissionen sa du att det är felaktigt och förrädiskt att se integration som en process från två håll, men att detta också kunde misstolkas. Vad menade du då?

– Allt som handlar om svensk migration och integration misstolkas hela tiden, det kastas smuts på varandra. Det vi är ute efter är att människor ska lyckas i Sverige. Barn ska klara sig bra i skolan, vuxna ska arbeta och bli framgångsrika. Då kan man inte lura människor och säga att ”du behöver inte anpassa dig till det svenska samhället, utan samhället kommer att anpassa sig till dig”. Så fungerar det inte i verkligheten. Vill man bli framgångsrik i Sverige måste man lära sig svenska språket, komma in på svensk arbetsmarknad och förstå hur Sverige funkar. Om man inte gör det kommer man aldrig att bli framgångsrik, och ens barn kommer inte heller att bli framgångsrika, säger Ulf Kristersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.