Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya M-kravet: Utred slöjförbud i skolan

Se Ulf Kristerssons tal i Västerås.
Partiledare Ulf Kristersson på M-stämman.Foto: LINUS SVENSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kvinna i slöja. OBS! Arkivbild.

Moderaterna vill utreda ett slöjförbud i förskola och grundskola, meddelar man på partistämman i Västerås.

– Vi uppfattar inte slöjan som något annat än ett kvinnoförtryck, sa M-politikern Alexandra Anstrell från scenen.

– Hedersförtrycket breder ut sig – inte bara i min kommun Haninge, utan i hela Sverige. Det är något som vi inte kan få acceptera, fortsatte Alexandra Anstrell.

Den moderata riksdagsledamoten förklarade vidare att partistyrelsen står bakom att utreda ett slöjförbud för barn i förskola och skola.

– Jag är stolt över att vara med i ett parti som tar det steget, säger Alexandra Anstrell.

– Det är bättre att alla i samhället tar fighten för de här barnen, flickorna och kvinnorna – i stället för att varje enskild ska behöva ta den fighten ensam hemma i sin familj.

Vill egentligen gå längre

Alexandra Anstrell säger att hon själv vill ”ta fighten för alla kvinnor i samhället” genom att utreda ett utökat maskeringsförbud – men riktigt så långt tycks partiledningen inte ha velat gå.

– Jag är jätteglad att vi i alla fall går framåt med den första ansatsen, och det har flera här motionerat om., säger hon.

Svårigheter med förbudet

Redan i september rapporterade DN att förslaget om slöjförbudet skulle dyka upp på partistämman. Partisekreteraren Gunnar Strömmer uttryckte sig i positiva ordalag, men medgav att det föreligger vissa praktiska och principiella svårigheter. 

Exempelvis måste jämlikhet och lika behandling vägas mot religionsfrihet och föräldrars rätt att bestämma över sina barn.

I DN:s artikel angavs att man även kommer diskutera andra religiösa symboler i utredningen, men Moderaternas presschef Andreas Hamrin säger till Expressen att detta aldrig har varit aktuellt.

– Det här handlar bara om slöjan.

Kristerssons olycksbådande ord om Sverige

Ulf Kristersson målade upp en mörk bild över rikets utveckling.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.