Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderaterna utlovar ännu fler poliser

Tomas Tobé utlovade ännu fler poliser under sitt tal på Sverigemötet.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sverige ska ha 25 000 poliser senast 2025, enligt Moderaternas löfte.
Foto: / EXPRESSEN/KV

Moderaterna lovar nu ännu fler poliser - Sverige ska ha 25 000 poliser senast 2025 och polislönerna höjas med 2000 kronor.

Nyheten kom under Tomas Tobés tal där han också berörde partiets opinionskris. 

– Det kommer att blåsa snålt ett tag till. 

Förväntningarna var stora när partisekreteraren Tomas Tobé när han öppnade partiet Sverigemöte i Karlstad.

Stort fokus lades på trygghets- och polisfrågor och partiet lovar nu 5000 fler poliser - 25 000 poliser totalt senast 2025. Dessutom vill M höja polisens löner med 2000 kronor.

Kravet på Eliassons avgång upprepades också.
Foto: Henrik Jansson

Hur kan du vara så säker på att det kommer ge den effekt ni eftersträvar?

– Alternativet är otänkbart. Har man rest runt som jag gjort i Sveriges 25 utanförskapsområden så noterar man att det man vill ha är en närvarande polis som håller ordning och som man vet vem det är.

MUF vill rikta misstroendeförklaring mot Ygeman

Moderata ungdomsförbundet, MUF, vill gå ett steg längre.

– Moderaterna borde gå steget längre och rikta en missförtroendeförklaring mot Anders Ygeman, säger MUF-ordförande Benjamin Dousa.

Där är dock inte moderpartiet ännu.

– Det är aktuellt den dagen man skulle välja att väcka ett misstroende men det skulle också vila på en seriös grund. Men det är väldigt underligt att inrikesministern, om man träffar poliser ute i landet, så förstår jag inte hur man kommer till slutsatsen att Dan Eliasson är rätt person för att få ordning på svensk polis, säger Tobé.

Också kravet på rikspolischefen Dan Eliassons avgång upprepades - en av de delar som drog ner mest applåder.

Tobé pratade om Moderaternas krissiffror

Samtidigt berörde han också partiets krissiffror - 17,7 procent i Sveriges radios Svensk väljaropinion som kom på fredagsmorgonen.

– Partivänner, vi har en tuff tid för vårt parti just nu. Det är vid sådana här tillfällen när allt ställs på sin spets som man får bestämma sig. Det finns bara en sak att säga. Vi tänker inte vika ner oss, vi tänker inte tystna, säger Tobé och sa att partiet har ett hårt jobb framför sig. säger han och fortsatte:

– Det kommer att blåsa snålt ett tag till. Att jobba i motvind är en del av att vara moderat. Vi gör inte saker för att det är lätt, vi gör saker för att det är rätt, stora applåder.

Men trots att siffrorna sjunkit efter Moderaternas SD-besked visade Tobé inte någon vilja att backa.

– Partivänner, Sverige behöver en alliansbudget. Och det är ingenting som vi ska be om ursäkt för.

"Klart jag har ett ansvar"

På en presskonferens efteråt säger Tobé att han, trots den interna kritiken, inte funderat på att avgå.

Hur stor del har du själv i det här? 

– Det är klart att även jag har ett ansvar men då får man också visa hur vi ska ta oss framåt och jag tror att det handlar om att fokusera på politiken. Vi vill minska utanförskapet och öka tryggheten, säger han.

Dagens Samhälle har rapporterat hur sex lokala företrädare ställt krav på Anna Kinberg Batras avgång.

– Det finns enskilda moderater som så klart i det här tuffa läget har synpunkter. Men notera att det är ett väldigt starkt stöd för Anna Kinberg Batra, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.