Anna Kinberg Batra och Moderaterna går starkt framåt i Novus sammanställning för januari. Foto: Pelle T Nilsson/IBLAnna Kinberg Batra och Moderaterna går starkt framåt i Novus sammanställning för januari. Foto: Pelle T Nilsson/IBL
Anna Kinberg Batra och Moderaterna går starkt framåt i Novus sammanställning för januari. Foto: Pelle T Nilsson/IBL
Socialdemokraterna fortsätter backa och är nu lika stora som Moderaterna i Novus sammanställning. Foto: Pelle T Nilsson/IBLSocialdemokraterna fortsätter backa och är nu lika stora som Moderaterna i Novus sammanställning. Foto: Pelle T Nilsson/IBL
Socialdemokraterna fortsätter backa och är nu lika stora som Moderaterna i Novus sammanställning. Foto: Pelle T Nilsson/IBL
Margot Wallström har stått i fokus den senaste tiden. Foto: Sven LindwallMargot Wallström har stått i fokus den senaste tiden. Foto: Sven Lindwall
Margot Wallström har stått i fokus den senaste tiden. Foto: Sven Lindwall

Moderaterna tar jättekliv framåt

Publicerad

I Novus/Ekots senaste opinionsmätning ökar Moderaterna med drygt två procentenheter – och blir för första gången sedan 2012 Sveriges största parti, lika stora som Socialdemokraterna.

Trots att förtroendet för statsminister Stefan Löfven ökar i Novus senaste mätning fortsätter S att backa kraftigt som parti.

"Detta är opinionssiffror som jag verkligen inte är nöjd med", skriver Carin Jämtin Socialdemokraternas partisekreterare i ett sms till Expressen.

Motgångarna för regeringen fortsätter i opinionsundersökningarna.

I Novus senaste januarisammanställning för Sveriges Radio Ekot går nästan samtliga partier bakåt – medan Moderaterna tar ett jättekliv framåt.

I ett sms till Expressen skriver Carin Jämtin:

"Detta är opinionssiffror som jag verkligen inte är nöjd med. Det har varit ett utmanande år och de speglar att Sverige står inför flera utmaningar som vi måste hantera."

Carin Jämtin: "Fortsätta hantera migrationsfrågan"

Partisekreteraren skriver vidare att trenden måste vända och att partiet måste visa att det levererar - dels genom migrationsfrågan.

"Under 2016 måste vi fortsätta hantera migrationsfrågan och tydligare än tidigare prioritera att värna välfärden så människor känner trygghet, se till att kunskapsskolan vänder och framför allt - bekämpa arbetslösheten så fler är med och jobbar och bidrar."

Centerpartiet och Miljöpartiet ökar visserligen med 0,1 procentenheter, men alla andra partier utom Moderaterna backar. Anna Kinberg Batra och M ökar med sammanlagt 2.3 procentenheter och blir därmed Sveriges största parti med 24,6 procentenheter, lika mycket som Socialdemokraterna.

Moderaternas partisekreterare menar att väljarna har förstått att partiet behövs.

– Många ser att Moderaterna behövs för att få ordning i ekonomin, flera enkla jobb, men också att vi har tagit i invandringsfrågan, säger Tomas Tobé och fortsätter:

– Vi ser ökande förtroende i oss också att hantera frågor i integration och i migration.

På frågan om Moderaterna nu har planer på att fälla regeringen svarar Tobé:

– Vi har meddelat att vi lägger fram en gemensam alliansbudget 2018 och skulle det bli aktuellt tidigare så kommer vi att återkomma. Det här är ett beslut som behöver fattas av fyra partier gemensamt och jag känner ett starkt stöd för vårt vägval att arbeta tillsammans i alliansen, säger han.

Det är första gången sedan 2012 som M blir Sveriges största parti i Novus väljaropinion som sammanställer andra mätningar. Mätningarna presenteras normalt en gång i månaden och är den här gången sammanställd på mätningarna som genomförts under januari 2016.

M-förbund vill fälla regeringen

Den senaste tiden har för regeringen präglats av uppmärksammade skandaler där Socialdemokraternas Margot Wallström delvis stått i fokus. I Novus senaste förtroendemätning uppgav visserligen väljarna att förtroendet för Stefan Löfven ökat något, men 58 procent uppgav ändå i samma mätning att de hade ganska litet eller mycket litet förtroende för regeringen.

Annie Lööf, C, och Anna Kinberg Batra, M, toppade den gången förtroendemätningen och det verkar alltså stämma överens med trenden som gör att båda partierna ökar.

För en vecka sedan berättade Expressen att flera röster nu höjts inom Moderaterna – för att fälla regeringen. Flera länsförbund menar att Anna Kinberg Batra och alliansen borde agera.

– Vi bör definitivt tvinga fram en regeringskris, sa Henrik Sundström, förbundsordförande för Moderaterna i Bohuslän, då.

Den moderata partiledningen har dock berättat att det inte finns planer på att fälla regeringen trots de rekordlåga siffrorna för S.

SD tredje störst

Anledningen till Moderaternas kraftiga kliv framåt kan enligt partiet själva vara sin omprövning av sin integrations- och migrationspolitik.

Partiet har bland annat lagt fram förslag om en tillfällig flyktingpaus och även i Sifos senaste mätning blev Moderaterna största parti. Så här förklarade partisekreteraren Tomas Tobé framgången:

– Det finns ett starkt stöd för detta hos väljarna. Jag tror att allt fler upplever att Sverige är på väg åt fel håll med Löfven-regeringen som inte har klarat av att hantera flyktingkrisen bra. Och regeringen saknar svar på den stora integrationsutmaningen.

Noterbart i Novus januarimätning är också att Kristdemokraterna fortsatt håller sig under riksdagsspärren. Sverigedemokraterna backar 1,1 procentenheter men är alltjämt tredje största parti med 18,9 procent.

Som block ligger Alliansen nu på 41,1 procentenheter medan regeringen, tillsammans med Vänsterpartiet, tappar 1,1 och hamnar på 37,3.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag