Moderaterna svänger i försvarsfrågan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fredrik Reinfeldt körde över den moderata ordföranden i försvarsberedningen.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Det råder kaos i försvarsberedningen efter ett internt möte i riksdagen.

Där har Moderaterna gjort gemensam sak med Miljöpartiet och drivit linjen att det inte behövs några höjda försvarsanslag eller en upprustning på Gotland, kan Expressen avslöja.

Tre timmar efter gårdagens möte ändrades partiets linje och den moderata ordföranden kördes över av Reinfeldt.

- Jag tror att vi kan nå en rätt bred enighet kring ytterligare höjning av försvarsanslagen, säger Fredrik Reinfeldt.

Syftet med den parlamentariska försvarsberedningen är att nå en så bred enighet som möjligt om hur Sveriges säkerhets- och försvarspolitik ska utformas. Men den senaste tiden har arbetet präglats av interna konflikter och stridigheter - med Moderaterna och Miljöpartiet på ena sidan, och övriga partier på den andra.

Vägrat lyfta frågan

Trots Ukrainakrisen och tydliga besked från både Folkpartiet och Kristdemokraterna har ordföranden Cecilia Widegren (M) vägrat att lyfta frågan om höjda försvarsanslag och en militär upprustning på Gotland.

Under onsdagsförmiddagen sammanträdde försvarsberedningen i två timmar - och Widegren höll fast vid sin linje. En ledamot beskriver stämningen som usel och hävdar att ordföranden "besitter en ofattbar inkompetens".

- Hon har fortfarande inte fattat att världen förändrats. Det är klackarna i backen bara.

En annan ledamot menar att Cecilia Widegren på gårdagens möte "lyckades få alla utom Miljöpartiet på dåligt humör".

Mötet i försvarsberedningen avslutades klockan 12.30 i går. Exakt tre timmar senare kom Reinfeldt ut från EU-nämndens möte där han redogjort för Sveriges linje inför toppmötet i Bryssel som inleds i dag.

Höja anslagen

I en intervju för Expressen konstaterade statsministern att Rysslands agerande i Ukraina förändrat försvarsberedningens arbete.

- Dels har vi tagit in att det här är ett nytt nyckfullt beteende av en mäktig granne i öster, som bör ligga till grund också för vår säkerhetspolitiska bedömning. Vi har öppnat för att ge försvarsberedningen mer tid för det, och att också se framför sig en tredje ytterligare höjning av försvarsanslagen. Och det tror jag i det här läget att vi kan nå en rätt bred enighet kring.

Samtidigt framträdde finansminister Anders Borg i SVT:s Rakt på med Mats Knutson och talade om "en substantiell uppskalning" och "en inte obetydlig förstärkning av de långsiktiga ramarna".

Välkomnades

De nya beskeden går på tvärs med den linje som Cecilia Widegren drivit i försvarsberedningen sedan hon fick uppdraget av försvarsministern i juli 2012.

Flera ledamöter välkomnade i går kväll Moderaternas nya linje.

- Det är besked som inte uttalats på det viset förut, och det är bra att de kommer nu. Vi måste återskapa förmågan att kunna hantera konflikter på hemmaplan, och det kommer att kosta pengar, konstaterar Mikael Oscarsson (KD).

- Jag gläds åt att finansministern förstår att ett höjt försvarsanslag nu är nödvändigt. Och att det inte handlar om smärre justeringar, utan rejäla nivåskillnader. Vi ska nu satsa på det som ger snabb och tydlig effekt. Gotland och bättre beväpning av Gripen är lågt hängande frukter, säger Allan Widman (FP).

Widegren kommenterade i går kväll beslutet via e-post:

"Sverige har en lång tradition av breda överenskommelser om försvaret. Jag har goda förhoppningar om att vi även denna gång ska nå en bred konsensus i denna viktiga fråga."

Men hon säger samtidigt, apropå kraven om en upprustning på Gotland, att "låsning av resurser till något begränsat geografiskt område inte är rätt väg att gå".

Försvarsberedningens slutrapport ska lämnas den 15 maj.

Det här är Försvarsberedningen

I beredningen ingår förutom representanter från riksdagspartierna även sakkunniga från Regeringskansliet och myndigheter.

Beredningen leds från Försvarsdepartementet och där finns det också ett sekretariat som stödjer utredningsarbetet.

Försvarsberedningens uppgift är främst att fortlöpande följa den säkerhetspolitiska utvecklingen i omvärlden och därvid såväl bedöma hot och risker som det internationella säkerhets- och försvarssamarbetets utveckling.

Vidare ska beredningen analysera viktigare förändringar som sker. Om beredningen bedömer det nödvändigt ska den lämna förslag till ändringar av Sveriges säkerhets- och försvarspolitik. Beredningen har även till uppgift att bidra till den allmänna debatten genom att bland annat publicera rapporter och arrangera seminarier.

Källa: Regeringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.