Moderaterna får stöd av 25 procent i februari, jämfört med 23,9 procent i januari. Här Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: Jessica Gow/TtModeraterna får stöd av 25 procent i februari, jämfört med 23,9 procent i januari. Här Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: Jessica Gow/Tt

Moderaterna får stöd av 25 procent i februari, jämfört med 23,9 procent i januari. Här Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

 Foto: Jessica Gow/Tt
Socialdemokraterna tappar och Stefan Löfvens parti har nu 24,1 procent. Foto: Fredrik Sandberg/TtSocialdemokraterna tappar och Stefan Löfvens parti har nu 24,1 procent. Foto: Fredrik Sandberg/Tt

Socialdemokraterna tappar och Stefan Löfvens parti har nu 24,1 procent.

 Foto: Fredrik Sandberg/Tt
Sverigedemokraterna tappar väljare till Moderaterna. På bild Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Jonas Ekströmer/TtSverigedemokraterna tappar väljare till Moderaterna. På bild Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Jonas Ekströmer/Tt

Sverigedemokraterna tappar väljare till Moderaterna. På bild Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

 Foto: Jonas Ekströmer/Tt

Moderaterna större än Socialdemokraterna

Publicerad

Moderaterna är Sveriges största parti, om väljarna får säga sitt.

Det visar en ny väljarbarometer från TV4/Novus.

Det är främst Sverigedemokraterna som tappar sina väljare till partiet, enligt väljarbarometern.

Moderaterna fortsätter att växa och är nu större än Socialdemokraterna, enligt TV4/Novus väljarbarometer. M får stöd av 25 procent i februari, jämfört med 23,9 procent i januari, och är därmed större än Socialdemokraterna. Det nya stödet kommer främst från Sverigedemokraterna, men även från övriga allianspartier, enligt TV4/Novus.

Moderaterna är medvetna om att de vunnit tillbaka väljare och hejdat tappet till SD.

– Många ser att Moderaterna tagit tag i invandringsfrågan och att Sverigedemokraterna inte är ett ansvarsfullt parti för att regera Sverige, sa Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé till Expressen tidigare i år.

Moderaterna ökar bland unga

Det är framför allt bland unga, 18–29-åringar, som stödet för Moderaterna ökar. Enligt TV4/Novus väljarbarometer ökar partiet aningen hos män och bland boende i Väst- och Mellansverige, till skillnad från Stockholm där väljarstödet för M däremot minskar.

– Många upplever att Sverige är på väg åt fel håll med Stefan Löfven. Då är det viktigt för Moderaterna och alliansen att bygga upp ett trovärdigt alternativ för att kunna byta ut den här regeringen, senast 2018, sa Tomas Tobe då.

Sverigedemokraterna fortsätter tappa

Sverigedemokraterna fortsätter tappa väljare och gör det främst bland kvinnor och högutbildade. Partiets stöd ligger enligt mätningen nu på 19,3 procent. Även Socialdemokraterna tappar och partiet har nu det lägsta stödet uppmätt av TV4/Novus sedan valet med sina 24,1 procent. Enligt TV4/Novus mätningar tappar man något bland LO-medlemmar.

Tidigare i februari kommenterade Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin de nedåtgående siffrorna, som flera undersökningar visar, i ett mejl till Expressen:

"Resultatet i den här mätningen är jag inte nöjd med. Jag tror att den till viss del speglar att 2015 var ett tufft år för regeringen, men också att vi måste jobba ännu hårdare i år. Vi ska vinna människors förtroende genom att ta strid för den svenska modellen, pressa ner arbetslösheten, vända skolresultaten och hantera flyktingkrisen. Regeringen har i ett svårt läge vidtagit nödvändiga åtgärder för att minska antalet asylsökande till Sverige och är beredda att göra mer för att vi inte ska hamna i ett läge som det i höstas."

Däremot växer Centerpartiet och Vänsterpartiet, med 0,2 respektive 0,6 procentenheter, medan Liberalerna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna samt Feministiskt initiativ tappar aningen.

Alliansen större än de rödgröna

Alliansen, med ett stöd på 40,9 procent, är större än de rödgröna som får ett stöd på 36,9 procent. Båda ökar något och Alliansen leder med 4,0 procentenheter.

I Väljarbarometern har 4001 personer intervjuats per telefon och andelen väljare som är osäkra på vilket parti de skulle rösta på är 9,6 procent. Undersökningen gjordes under tiden 25 januari - 21 februari.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag