Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Moderaterna står fast – vill fälla Peter Hultqvist

Peter Hultqvist. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

En missförtroendeförklaring mot försvarsminister (S) Peter Hultqvist kan lämnas in redan innan veckan är slut. Det står klart när Expressen pratat med företrädare från samtliga allianspartier. 

– Vi gör ingen annan bedömning nu än vad vi gjort tidigare och vi utgår också ifrån att alla allianspartier står fast vid vad man sagt, säger Moderaternas Johan Forssell. 

När riksdagen öppnades på tisdagen blev frågan om den missförtroendeförklaring som alliansen i somras sa att de skulle rikta mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) åter aktuell. Inte minst då det förekommit tveksamheter i huruvida de står fast vid beslutet. Nu säger Johan Forssell, en av de kandidater som nominerats till partiledarposten för Moderaterna, att partiet står fast vid att rikta en missförtroendeförklaring mot försvarsministern. 

– Peter Hultqvist har på många sätt varit en ganska bra försvarsminister. Samtidigt är inte det här en popularitetstävling, utan en fråga om riksdagen har förtroende för ett statsråd eller inte. Vi gör ingen annan bedömning nu än vad vi gjort tidigare och vi utgår också ifrån att alla allianspartier står fast vid vad man sagt. 

Så ni kommer alltså att stå bakom en missförtroendeförklaring? 

– Ja, vi har ju sagt att vi ska göra det och jag ser inte vad som förändrat det sedan i somras. 

"Svårt att se vad som förändras"

Forsell förutsätter att det kommer ganska snart, trots de tveksamheter som Centerpartiet och Liberalerna signalerat om. 

– Jag vet inte vad som händer inom de partierna men alla allianspartier sa ju detta i somras och det var enighet kring detta. Jag har själv svårt att se vad som förändras. Säger man a får man också säga b, säger han. 

Allianskollegan Ebba Busch Thor (KD) säger att de, liksom Moderaterna, står fast vid det beslut som fattades i somras. Alltså att väcka en missförtroendeförklaring. 

– Jag hade gärna sett att vi redan hade hanterat den här frågan. Jag tycker att det finns fog för ett missförtroende för Hultqvist. 

Liberalerna ska ta ställning

Liberalerna säger att de ska ta ställning i frågan mot slutet av veckan, men att de är starkt kritiska till hur försvarsministern har hanterat säkerhetsskandalen. 

Lutar det något håll redan nu? 

– Utgångspunkten är det vi sagt, alltså att vi kommer att väcka en missförtroendeförklaring nu när riksdagen har öppnat. Sedan har det tillkommit några omständigheter, bland annat en skrivelse, som vi ska detaljstudera, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Om ni väcker en missförtroendeförklaring, när skulle det vara aktuellt att göra det? 

– Om tillräckligt många partier har bestämt sig så mot slutet av den här veckan. 

Ygeman: Han får svårt att sitta kvar

Någon som uttrycker sig mer försiktigt, och som skulle kunna påverka att missförtroendeförklaringen inte får majoritet i riksdagen, är Centerpartiets partiledare Annie Lööf. 

– Hela alliansen meddelade i somras att missförtroendet ligger kvar om ingen ny information framkommer som ändrar den uppfattningen. Nu har det framkommit ny information, så vi kommer under veckan att läsa, analysera det och sedan återkomma. 

Anders Ygeman (S) är ett av de statsråd som fick avgå till följd av skandalen. Han tror att det kommer bli svårt för partikollegan att sitta kvar som försvarsminister. 

– Jag har svårt att se att de (alliansen) skulle komma till någon annan slutsats nu. Och det beror ju som sagt på att det här handlar om det politiska spelet. För det här handlar inte om det som har hänt, utan om ett politiskt spel. 

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger att de står fast i att Hultqvist måste avgå som statsråd. För att kunna avsätta Peter Hultqvist genom en missförtroendeförklaring krävs det dock även att hela alliansen står bakom det. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!