Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moderaterna rycker ifrån medan S rasar

Moderaterna rycker ifrån
Foto: Anna-Karin Nilsson
Samtidigt får S sin sämsta siffra i mätningen någonsin
Foto: Sara Strandlund

Stefan Löfvens härdsmälta:

I Expressens och Demoskops nya väljarbarometer rasar Socialdemokraterna till 23 procent - den lägsta nivån sedan mätningarna startade för 26 år sedan.

Samtidigt går Moderaterna framåt och får nu 27,2 procent.

– Regeringen gör människor besvikna, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Det historiska opinionsraset i Demoskops februarimätning innebär att Stefan Löfven nu leder en regering som bara samlar 28,5 procent av väljarna.

Det är det lägsta opinionsstöd som de rödgröna partierna har samlat sedan mätningarna inleddes. Samtidigt är stödet för allianspartierna det högsta på tre år.

– Opinionsraset innebär en krissituation för Socialdemokraterna, det kan inte beskrivas på något annat sätt. Det här är unikt låga nivåer för S. Men även Miljöpartiet är nere på mycket låga nivåer. Regeringen skulle ha en mycket svag ställning om extravalssituationen för ett år sedan upprepades i dag, konstaterar chefen för Demoskops opinionsanalys, Peter Santesson.

"Tvingats till en U-sväng"

Enligt Demoskop är nedgången för S särskilt stor bland män. Partiet har också stora problem att locka de yngre.

– Under längre tid har partiet tappat mark som ett brett medelklassparti för förvärvsarbetande. Medelåldern bland sympatisörerna har långsamt krupit uppåt och de har haft svårt att vinna de unga, konstaterar Peter Santesson, och fortsätter:

– På kort sikt har migrationskrisen varit en mardröm för regeringen att hantera. Situationen har tvingat partiet till en politisk U-sväng av sällan skådat slag.

Expressen sökte i går partisekreteraren Carin Jämtin, men hon ville inte svara på frågor med anledning av den nya katastrofsiffran. I stället lämnade hon en skriftlig kommentar:

"Resultatet i den här mätningen är jag inte nöjd med. Jag tror att den till viss del speglar att 2015 var ett tufft år för regeringen, men också att vi måste jobba ännu hårdare i år. Vi ska vinna människors förtroende genom att ta strid för den svenska modellen, pressa ner arbetslösheten, vända skolresultaten och hantera flyktingkrisen. Regeringen har i ett svårt läge vidtagit nödvändiga åtgärder för att minska antalet asylsökande till Sverige och är beredda att göra mer för att vi inte ska hamna i ett läge som det i höstas."

Allianspartierna samlar 42,6 procent i Demoskops februarimätning och ökar därmed övertaget från 1,8 procentenheter till 6,9 procentenheter.

Moderaterna går framåt med 3,4 procentenheter och får nu 27,2 procent. Därmed är Moderaterna 4,2 procentenheter större än Socialdemokraterna.

LÄS MER: K-G Bergström: Löfvens oerfarenhet visade sig omgående

"Vill bygga nästa regering"

Både ungdomsförbundet MUF och flera moderata partidistrikt har krävt att partiledningen fäller regeringen. Men det är fortfarande oklart när en gemensam alliansbudget kan bli verklighet.

– Alliansen vill bygga nästa svenska regering och vill lägga en budget senast 2018. Skulle vi ha några andra besked, då lovar jag att höra av mig innan, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.

S har en historisk nedgång. Påverkar det ditt beslut om en gemensam alliansbudget?

– Det visar varför alliansen behövs och varför vi behöver utveckla alliansen och förslagen. Man måste faktiskt leda Sverige i rätt riktning. Nu börjar svenska folket se att Stefan Löfven inte kan det. Då är det rimligt att fler frågar vad vi skulle göra i regeringsställning. Svaret på det är att vi skulle bygga Sverige starkare med bättre politik.

Åkesson föredrar M

SD-ledaren Jimmie Åkesson, vars parti får 18,8 procent, hävdar samtidigt att Moderaternas asylpolitik är mycket bättre än Socialdemokraternas.

– På flera sätt, kostnadsmässigt har de lägre anslag i sitt budgetförslag. Men sen handlar det även om signalpolitiken där till exempel deras översyn av vissa invandrares tillgång till välfärd naturligtvis är intressant, säger Åkesson.


LÄS MER: Stefan Löfven: Stödet är för lågt



https://www.instagram.com/p/BBZZl8NNJhu/

SÅ SÄGER PARTIERNA OM MÄTNINGEN

SOCIALDEMOKRATERNA – 23,0 %

Resultatet i den här mätningen är jag inte nöjd med. 2015 var ett tufft år för regeringen. Vi ska vinna människors förtroende genom att ta strid för de nsvenska modellen, pressa ner arbetslösheten, vända skolresultaten och hantera flyktingkrisen.

Carin Jämtin, partisekreterare

VÄNSTERPARTIET – 7,1 %

Just nu kämpar vi för rimliga hyror och löner mot borgerligheten, och vi känner ett starkt stöd. Folk förstår att det måste byggas mer bostäder och att lägre löner inte skapar en framtid för Sverige. Det är inte speciellt ologiskt att vi ökar.

Aron Etzler, partisekreterare

MILJÖPARTIET – 5,5 %

Miljpartiet har gjort historiskt stora satsningar på miljön, på att anställa fler vuxna i skolan och börjat bygga klimatsmarta bostäder och kollektivtrafik. Vi tror att våra sympatisörer vill se ännu mer grön politik och det vill vi själva också.

Anders Wallner, partisekreterare

SVERIGEDEMOKRATERNA – 18,8 %

Med tanke på utvecklingen det gånga året är det föga förvånande att stöder för Stefan Löfven rasar. Det är dags att en ny regering tar över. Det är också glädjande att Sverigedemokraterna ligger kvar på dessa höga nivåer.

Richard Jomshof, partisekreterare

CENTERPARTIET – 6,6 %

Centerpartiet fortsätter ha ett stöd klart över valresultatet. Vi känner stöd för vår ansvarsfulla politik för att fler snabbt ska få arbete. Alliansen drar ifrån de rödgröna rejält. En bra utveckling inför nästa valrörelse.

Michael Arthursson, partisekreterare

MODERATERNA – 27,2 %

En stor framgång för Moderaterna. Jag tror att allt fler ser att Anna Kinberg Batra har tagit tag i invandringsfrågan, och sen söker man också efter ett parti som kan hålla ordning på ekonomin och skapa fler jobb.

Tomas Tobé, partisekreterare

LIBERALERNA – 5,8 %

Sverige står inför stora utmaningar. Vi behöver fler bostäder, flera enkla jobb, lägre skatter och förbättrad integration. Då behövs det ett starkt liberalt parti och jag kan bara konstatera att vi har ett arbete att göra.

Maria Arnholm, partisekreterare

KRISTDEMOKRATERNA – 3,0 %

Det är dåliga siffror för oss. Vi fokuserar nu på att utveckla vår politik kring hur vi klarar att hjälpa de som flyr undan krig till närområdet och de som sen kommer till vårt land.

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare

Så här gick undersökningen till

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 26 januari- 2 februari 2016.

Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.

Antal genomförda intervjuer: 1 256.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Statistisk säkerhet: Socialdemokraternas nedgång är statistiskt säkerställd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.