Det historiska opinionsraset i Demoskops februarimätning innebär att Stefan Löfven nu leder en regering som bara samlar 28,5 procent av väljarna.
Det är det lägsta opinionsstöd som de rödgröna partierna har samlat sedan mätningarna inleddes. Samtidigt är stödet för allianspartierna det högsta på tre år.
– Opinionsraset innebär en krissituation för Socialdemokraterna, det kan inte beskrivas på något annat sätt. Det här är unikt låga nivåer för S. Men även Miljöpartiet är nere på mycket låga nivåer. Regeringen skulle ha en mycket svag ställning om extravalssituationen för ett år sedan upprepades i dag, konstaterar chefen för Demoskops opinionsanalys, Peter Santesson.
"Tvingats till en U-sväng"
Enligt Demoskop är nedgången för S särskilt stor bland män. Partiet har också stora problem att locka de yngre.
– Under längre tid har partiet tappat mark som ett brett medelklassparti för förvärvsarbetande. Medelåldern bland sympatisörerna har långsamt krupit uppåt och de har haft svårt att vinna de unga, konstaterar Peter Santesson, och fortsätter:
– På kort sikt har migrationskrisen varit en mardröm för regeringen att hantera. Situationen har tvingat partiet till en politisk U-sväng av sällan skådat slag.
Expressen sökte i går partisekreteraren Carin Jämtin, men hon ville inte svara på frågor med anledning av den nya katastrofsiffran. I stället lämnade hon en skriftlig kommentar:
"Resultatet i den här mätningen är jag inte nöjd med. Jag tror att den till viss del speglar att 2015 var ett tufft år för regeringen, men också att vi måste jobba ännu hårdare i år. Vi ska vinna människors förtroende genom att ta strid för den svenska modellen, pressa ner arbetslösheten, vända skolresultaten och hantera flyktingkrisen. Regeringen har i ett svårt läge vidtagit nödvändiga åtgärder för att minska antalet asylsökande till Sverige och är beredda att göra mer för att vi inte ska hamna i ett läge som det i höstas."
Allianspartierna samlar 42,6 procent i Demoskops februarimätning och ökar därmed övertaget från 1,8 procentenheter till 6,9 procentenheter.
Moderaterna går framåt med 3,4 procentenheter och får nu 27,2 procent. Därmed är Moderaterna 4,2 procentenheter större än Socialdemokraterna.
LÄS MER: K-G Bergström: Löfvens oerfarenhet visade sig omgående
"Vill bygga nästa regering"
Både ungdomsförbundet MUF och flera moderata partidistrikt har krävt att partiledningen fäller regeringen. Men det är fortfarande oklart när en gemensam alliansbudget kan bli verklighet.
– Alliansen vill bygga nästa svenska regering och vill lägga en budget senast 2018. Skulle vi ha några andra besked, då lovar jag att höra av mig innan, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.
S har en historisk nedgång. Påverkar det ditt beslut om en gemensam alliansbudget?
– Det visar varför alliansen behövs och varför vi behöver utveckla alliansen och förslagen. Man måste faktiskt leda Sverige i rätt riktning. Nu börjar svenska folket se att Stefan Löfven inte kan det. Då är det rimligt att fler frågar vad vi skulle göra i regeringsställning. Svaret på det är att vi skulle bygga Sverige starkare med bättre politik.
Åkesson föredrar M
SD-ledaren Jimmie Åkesson, vars parti får 18,8 procent, hävdar samtidigt att Moderaternas asylpolitik är mycket bättre än Socialdemokraternas.
– På flera sätt, kostnadsmässigt har de lägre anslag i sitt budgetförslag. Men sen handlar det även om signalpolitiken där till exempel deras översyn av vissa invandrares tillgång till välfärd naturligtvis är intressant, säger Åkesson.
LÄS MER: Stefan Löfven: Stödet är för lågt
https://www.instagram.com/p/BBZZl8NNJhu/