Moderaterna rasar - försprånget halverat

Publicerad
Uppdaterad
Ajaj, Reinfeldt!
Nu tappar Moderaterna rejält.
Minus 4,4 procentenheter för partiet i senaste mätningen från Expressen/Demoskop gör att gapet till de rödgröna mer än halverats på en månad.
- Det visar att en M-ledd regering kan få svårt att vinna väljarnas förtroende 2014, säger Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan.
Misströstande S-politiker får mitt i sin kris något att gotta sig åt i senaste mätningen från Demoskop. Moderaterna noterar en fortsatt hög siffra i mätningen - 32,4 procent - men jämfört med förra månadens rekordsiffra på 36,8 procent är partiet den riktigt stora förloraren.
- Moderaterna har gått som tåget under en ganska lång tid. Då måste man inse att man får nya och relativt flyktiga väljare. Får man flyktiga väljare så ökar risken för tapp, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.
De andra tre borgerliga partierna ökar men de lyckas inte ta igen Moderaternas stora tapp. Det har lett till att gapet mellan blocket minskat drastiskt. Förra månaden skilde 5,5 procentenheter till alliansens fördel. Nu är gapet nere på 2,6 procentenheter.

Mindre partier blir större

Trots att de rödgröna närmat sig väljer Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten att inte se några problem eller faror.
- Det vi tydligt ser är att alliansen håller avstånd till de rödgröna. Jag vill inte spekulera men alliansens stöd har sin grund i vår ansvarsfulla politik, säger Arkelsten.
Arkelsten vill inte uttala sig om Moderaternas tapp beror på att de andra borgerliga partierna profilerat sig mer på senare tid.
- Alliansen leder och det är naturligtvis något att glädjas åt.
HAR HUVUDBRY. Moderaterna tappar rejält i senaste mätningen från Expressen/Demoskop. Gapet till de rödgröna har mer än halverats på en månad för statsminister Fredrik Reinfeldts parti. Foto: Tommy PedersenHos småpartierna ser man ökade möjligheter för profilering inom alliansen.
- Acceptansen för att vi inom alliansen ska kunna profilera oss har ökat betydligt, jämfört med förra mandatperioden där alla former av egna utspel sågs med misstänksamhet, säger Nina Larsson, partisekreterare för Folkpartiet.
- Det är bra för alliansen att de mindre partierna blir större. Sen behöver vi hålla avståndet till oppositionen och då får vi analysera vad som gör att gapet minskar, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

V och MP ökar

Socialdemokraternas Ibrahim Baylan om det minskade gapet:
- Opinionsundersökningar så här tidigt i mandatperioden säger väldigt lite, men det visar att en M-ledd regering kan få svårt att vinna väljarnas förtroende 2014.
Hos de rödgröna ökar både Vänsterpartiet och Miljöpartiet. MP når sin högsta nivå sedan augusti förra året.
Den krisande Socialdemokratin verkar ha parkerat sig på en låg nivå - nu får partiet 29,3 procent.
- Det kommer att bli helt avgörande vem det blir och hur den personen hanterar situationen under våren. Inte minst om det är en person som har nån förmåga att appellera till framför allt M-väljare, säger Anders Lindholm på Demoskop.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag