Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moderaterna vill minska invandring med 70 procent

M vill minska invandringen med 70 procent.
Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tobias Billström och Maria Malmer Stenergard under torsdagens pressträff.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson skriver på Twitter att förslaget kommer ”10 år för sent”.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Moderaterna vill se en drastisk minskning vad gäller Sveriges asylmottagande. Det presenterades via en presskonferens på torsdagen. 

– Vi måste ner på en betydligt lägre nivå. Runt 5 000 till 8 000 asylsökanden per år, vilket är en minskning på 70 procent, säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson skriver på Twitter att M ”tar stora steg”, men menar att ”deras förslag kommer minst tio år för sent”. 

Under en presskonferens i riksdagen på torsdagen presenterade Moderaterna nya förslag på migrationsområdet, vilket de förklarade var deras ingångsvärden inför den migrationsutredning som ska påbörjas med riksdagens övriga partier i nästa vecka. 

Bland annat vill Moderaterna se ett vidgat och fördjupat försörjningskrav, uppvärdera det svenska medborgarskapet, få ett kraftigt förstärkt återvändande samt få till ett nytt volymmål vad gäller asylsökningar. 

5 000 till 8 000 asylinvandrare per år

Vad gäller volymmålet vill Moderaterna se att Sveriges nivåer för asylmottagandet inte överstiger nivåerna i Norge, Danmark och Finland. 

– Vi vill se ett volymmål för asylmottagandet. Vi måste ner på en betydligt lägre nivå. Runt 5 000 till 8 000 per år, vilket är en minskning på 70 procent, säger Maria Malmer Stenergard, Moderaternas migrationspolitiska talesperson. 

2018 tog Sverige emot 21 500 asylsökande. 

Ska diskutera med de andra partierna

Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, säger att de är beredda att diskutera dessa förslag med riksdagens samtliga partier, som alla deltar i migrationsuppgörelsen. 

Om det är fler som söker asyl i Sverige, som har asylskäl? 

– Det kan bli aktuellt naturligtvis. Jag vill dock understryka att när vi tittar på asylmålet så är det också möjligt att påverka andra delar, som anhöriginvandringen. Så det är det totala antalet. 

Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson.
Foto: FREDRIK WENNERLUND

Åkesson: ”Tio år för sent”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommenterar förslaget på Twitter: 

Moderaterna presenterar i dag sina ingångsvärden inför den migrationspolitiska utredning som startar nästa vecka. Jag konstaterar att M tar stora steg i rätt riktning, men deras ambitionsnivå är för låg givet dagens dramatiska situation. Deras förslag kommer minst tio år för sent”, skriver han. 

https://twitter.com/jimmieakesson/status/1166990509967138817

KD-ledaren Ebba Busch Thor skriver på Twitter att det är ”glädjande att M har nått samma slutsats som KD gällande migrationspolitiken: Sverige behöver ligga på samma nivå som våra nordiska grannländer”. 

Samtidigt får hon direkt mothugg av Moderaterna: 

Det är bra att vi har samsyn om målet, men för att nå de nivåerna måste man också rösta på förslag i den riktningen. Ni öppnar i stället upp för mer angöriginvandring och en ny asylgrund. Då kan man inte nå målet”, svarar Maria Malmer Stenergard. 

Kommenterar Moderaternas förslag.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) säger till Expressen att han har svårt att se hur Moderaterna ska kunna genomföra det förslag om volymer som de presenterat.  

– Om man ska göra så här drastiska förändringar vill jag se hur de tänkte att det ska gå till. Vi är bundna av internationella konventioner och av EU.  

Samtidigt konstaterar han att vi inte haft så få asylsökanden som vi har nu på över 13 år som vi har nu. 

– Så vi ligger på lägre nivåer. 

Presenterade nya förslag på migrationsområdet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.