Ulf Kristersson har fått en drömstart som partiledare för Moderaterna. Foto: FREDRIK SANDBERG/TTUlf Kristersson har fått en drömstart som partiledare för Moderaterna. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Ulf Kristersson har fått en drömstart som partiledare för Moderaterna. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Sverigedemokraterna har gått stadigt bakåt de senatse månaderna. Foto: LISA MATTISSONSverigedemokraterna har gått stadigt bakåt de senatse månaderna. Foto: LISA MATTISSON
Sverigedemokraterna har gått stadigt bakåt de senatse månaderna. Foto: LISA MATTISSON
Ulf Kristersson har fått höga betyg för sina insatser i partiledardebatterna. Foto: ALEX LJUNGDAHLUlf Kristersson har fått höga betyg för sina insatser i partiledardebatterna. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ulf Kristersson har fått höga betyg för sina insatser i partiledardebatterna. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Centern backar också i mätningen. Foto: ANNA-KARIN NILSSONCentern backar också i mätningen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Centern backar också i mätningen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Moderaterna ökar kraftigt med Kristersson

Publicerad

Ulf Kristersson har fått en drömstart som partiledare för Moderaterna.

I en ny mätning från SVT/Novus får partiet 20,6 procent – en ökning med 4,4 procentenheter jämfört med senaste mätningen från Novus.

Som lägst stöd hade Moderaterna i somras med 15,2 procent. Då var Sverigedemokraterna med stor marginal Sveriges näst största parti.

I samband med de dalande opinionssiffrorna valde dåvarande M-ledaren Anna Kinberg Batra att avgå i augusti. 

Ulf Kristersson valdes till ny partiledare i oktober – och sedan dess har partiet klättrat i mätningarna. Kristersson har på kort tid vunnit väljarnas förtroende, och gick senast som segrare ur partiledarduellen mot Stefan Löfven i veckan, enligt Expressen/Demoskops mätning.

I SVT/Novus mätning får partiet nu 20,6 procent av rösterna om det vore val i dag, vilket är en ökning med hela 4,4 procentenheter jämfört med den senaste mätningen.

Centerpartiet och Liberalerna backar

Bland de andra allianspartierna ser det sämre ut. Både Centerpartiet och Liberalerna förlorar stöd. Framför allt Liberalerna som nu närmar sig fyraprocentspärren med endast 4,8 procent av rösterna - en minskning med 1,6 procentenheter.

Det har länge gått bra för Annie Lööf och Centerpartiet, men i den senaste mätningen från Novus backar partiet.Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Centerpartiet tappar också stöd. 10,8 procent uppger att de skulle rösta på partiet om det vore val i dag – vilket är en minskning med 1,7 procentenheter för Centern.

Kristdemokraterna befinner sig fortfarande under riksdagsspärren trots en knapp ökning på 0,3 procentenheter. 3,8 procent uppger att de skulle rösta på partiet om det vore val i dag.

Minskat stöd för SD  

Samtidigt tappar Sverigedemokraterna något. I oktobermätningen för SD stöd av 16,2 procent, ett tapp med 1,3 procentenheter. 

Socialdemokraterna får 29,8 procent i den nya mätningen. Det är en marginell ökning från den senaste mätningen, då partiet fick 29,4. Samtidigt ligger regeringskollegan Miljöpartiet precis vid fyraprocentsträcket. Att 4,0 procent uppger att de skulle rösta på partiet innebär en minskning med 0,3 procentenheter.

Vänsterpartiet fortsätter ha stabila siffror med 7,6 procent, vilket är en minskning med 0,3 procentenheter.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag