Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Moderaterna ökar kraftigt med Kristersson

Ulf Kristersson har fått en drömstart som partiledare för Moderaterna. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Sverigedemokraterna har gått stadigt bakåt de senatse månaderna. Foto: LISA MATTISSON
Ulf Kristersson har fått höga betyg för sina insatser i partiledardebatterna. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Centern backar också i mätningen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Ulf Kristersson har fått en drömstart som partiledare för Moderaterna.

I en ny mätning från SVT/Novus får partiet 20,6 procent – en ökning med 4,4 procentenheter jämfört med senaste mätningen från Novus.

Som lägst stöd hade Moderaterna i somras med 15,2 procent. Då var Sverigedemokraterna med stor marginal Sveriges näst största parti.

I samband med de dalande opinionssiffrorna valde dåvarande M-ledaren Anna Kinberg Batra att avgå i augusti. 

Ulf Kristersson valdes till ny partiledare i oktober – och sedan dess har partiet klättrat i mätningarna. Kristersson har på kort tid vunnit väljarnas förtroende, och gick senast som segrare ur partiledarduellen mot Stefan Löfven i veckan, enligt Expressen/Demoskops mätning.

I SVT/Novus mätning får partiet nu 20,6 procent av rösterna om det vore val i dag, vilket är en ökning med hela 4,4 procentenheter jämfört med den senaste mätningen.

Centerpartiet och Liberalerna backar

Bland de andra allianspartierna ser det sämre ut. Både Centerpartiet och Liberalerna förlorar stöd. Framför allt Liberalerna som nu närmar sig fyraprocentspärren med endast 4,8 procent av rösterna - en minskning med 1,6 procentenheter.

Det har länge gått bra för Annie Lööf och Centerpartiet, men i den senaste mätningen från Novus backar partiet. Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Centerpartiet tappar också stöd. 10,8 procent uppger att de skulle rösta på partiet om det vore val i dag – vilket är en minskning med 1,7 procentenheter för Centern.

Kristdemokraterna befinner sig fortfarande under riksdagsspärren trots en knapp ökning på 0,3 procentenheter. 3,8 procent uppger att de skulle rösta på partiet om det vore val i dag.

Minskat stöd för SD  

Samtidigt tappar Sverigedemokraterna något. I oktobermätningen för SD stöd av 16,2 procent, ett tapp med 1,3 procentenheter. 

Socialdemokraterna får 29,8 procent i den nya mätningen. Det är en marginell ökning från den senaste mätningen, då partiet fick 29,4. Samtidigt ligger regeringskollegan Miljöpartiet precis vid fyraprocentsträcket. Att 4,0 procent uppger att de skulle rösta på partiet innebär en minskning med 0,3 procentenheter.

Vänsterpartiet fortsätter ha stabila siffror med 7,6 procent, vilket är en minskning med 0,3 procentenheter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!