MÖTS MED SKEPSIS. Moderaternas landsbygdsdag och partiets plötsliga landsbygdsintresse möts med skepsis av Centerpartiet. Foto: Tommy Pedersen
MÖTS MED SKEPSIS. Moderaternas landsbygdsdag och partiets plötsliga landsbygdsintresse möts med skepsis av Centerpartiet. Foto: Tommy Pedersen

Moderaterna norpar småpartiernas frågor

Publicerad

Moderaterna nöjer sig inte med att försöka kapa skolfrågan från Folkpartiet.

Nu ger de sig även på Centerns hjärtefråga: Landsbygden.

Men Centerpolitikerna är skeptiska till Moderaternas nyvunna intresse för landsbygdsfrågorna.

- På landsbygden har Moderaterna inte mycket. De är normalt inte med i den debatten, säger Per-Ingvar Johnsson, riksdagsledamot för Centern.

Moderaterna har tidigare fått kritik för att de kapat de borgerliga småpartiernas frågor. Det har då handlat om enstaka sakfrågor där FP, C och KD har profilerat sig.

Nu är det valår och då tar Moderaterna ett steg längre - och ger sig på de stora hjärtefrågorna.

- Jag leder ett parti som har ambitionen att kunna svara på alla frågor, konstaterade Fredrik Reinfeldt i DN i veckan.

Skolfrågan är en sådan fråga, där Moderaterna försökt bryta in på Folkpartiets område. Källor till Expressen har tidigare gjort gällande att Moderaterna planerar att ta över utbildningsdepartementet om alliansen vinner valet.

Fp-politiker: Kopierar oss

Roger Haddad, FP-ledamot i utbildningsutskottet, tycker att Moderaterna kopierar Folkpartiets skolpolitik.

- Det är våra förslag som man berättar om, dels som vi aviserat och dels de som vi faktiskt genomför. Jag ser egentligen inga nyheter, säger han.

Och nu ger sig Moderaterna även på Centerns stora hjärtefråga: Landsbygden.

Tidigare har partiet nästan aldrig pratat om frågan, vilket Maud Olofsson påpekar i sin nyligen utkomna bok "Jag är den jag är".

Men den tiden är förbi. I veckan som gått arrangerades "Moderaternas landsbygdsdag" - två dagar innan Centerpartiets kommundagar. Enligt inbjudan var det för att "landsbygdsfrågorna har seglat upp på agendan och förväntas bli ett av valrörelsens många viktiga debattämnen".

"Vi är ju helgjutna lantisar"

På Facebook har man sedan några månader tillbaka byggt upp "Moderaternas landsbygdsnätverk", med en grön M-logga, där partifolket och andra intresserade kan diskutera Moderaternas landsbygdspolitik.

I Centerpartiet är man skeptisk till Moderaternas nyvunna intresse för landsbygden. Den ansvariga ministern Eskil Erlandsson har tidigare varit, och är likaså i år, inbjuden till landsbygdsdagen Han tror inte att M håller på att ta över frågan.

- Absolut inte. Vi är ju helgjutna lantisar vi centerpartister. Vi kan frågan, vi har ett engagemang för och kring landet, säger han.

Inget fokus på landsbygden

Centerledamoten Per-Ingvar Johnsson ser inte M som ett parti med fokus på landsbygden.

- Nä, och det syns ju i deras valresultat. På landsbygden har Moderaterna inte mycket. Vi får i regel motstånd från Moderaterna när vi lägger fram förslag på området, säger han.

Centerns gruppledare Anders W Jonsson tror inte att Moderaterna är ett hot mot Centern i landsbygdsfrågorna.

- Nä, jag tror att Centerpartiets roll som den främsta företrädaren för landsbygd är oerhört stabil, säger han.

Bengt-Anders Johansson, M, vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, säger att Moderaterna årligen har en landsbygdsdag. Dock hade man ingen förra året och lade därför årets dag nu i januari. Att det var två dagar före Centerns kommundagar säger Johansson att han inte hade en aning om.

Landsbygden är ju historiskt en fråga som Centern haft hand om. Hur kommer det sig att ni nu intresserar er?

- Det är kanske så att vi har varit otydliga tidigare. Vi har ju alltid haft med landsbygdsfrågorna. Ett stort parti som vi har ett politikområde på alla områden och även på landsbygden, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag