Moderaterna norpar småpartiernas frågor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
MÖTS MED SKEPSIS. Moderaternas landsbygdsdag och partiets plötsliga landsbygdsintresse möts med skepsis av Centerpartiet.
Foto: Tommy Pedersen

Moderaterna nöjer sig inte med att försöka kapa skolfrågan från Folkpartiet.

Nu ger de sig även på Centerns hjärtefråga: Landsbygden.

Men Centerpolitikerna är skeptiska till Moderaternas nyvunna intresse för landsbygdsfrågorna.

- På landsbygden har Moderaterna inte mycket. De är normalt inte med i den debatten, säger Per-Ingvar Johnsson, riksdagsledamot för Centern.

Moderaterna har tidigare fått kritik för att de kapat de borgerliga småpartiernas frågor. Det har då handlat om enstaka sakfrågor där FP, C och KD har profilerat sig.

Nu är det valår och då tar Moderaterna ett steg längre - och ger sig på de stora hjärtefrågorna.

- Jag leder ett parti som har ambitionen att kunna svara på alla frågor, konstaterade Fredrik Reinfeldt i DN i veckan.

Skolfrågan är en sådan fråga, där Moderaterna försökt bryta in på Folkpartiets område. Källor till Expressen har tidigare gjort gällande att Moderaterna planerar att ta över utbildningsdepartementet om alliansen vinner valet.

Fp-politiker: Kopierar oss

Roger Haddad, FP-ledamot i utbildningsutskottet, tycker att Moderaterna kopierar Folkpartiets skolpolitik.

- Det är våra förslag som man berättar om, dels som vi aviserat och dels de som vi faktiskt genomför. Jag ser egentligen inga nyheter, säger han.

Och nu ger sig Moderaterna även på Centerns stora hjärtefråga: Landsbygden.

Tidigare har partiet nästan aldrig pratat om frågan, vilket Maud Olofsson påpekar i sin nyligen utkomna bok "Jag är den jag är".

Men den tiden är förbi. I veckan som gått arrangerades "Moderaternas landsbygdsdag" - två dagar innan Centerpartiets kommundagar. Enligt inbjudan var det för att "landsbygdsfrågorna har seglat upp på agendan och förväntas bli ett av valrörelsens många viktiga debattämnen".

"Vi är ju helgjutna lantisar"

På Facebook har man sedan några månader tillbaka byggt upp "Moderaternas landsbygdsnätverk", med en grön M-logga, där partifolket och andra intresserade kan diskutera Moderaternas landsbygdspolitik.

I Centerpartiet är man skeptisk till Moderaternas nyvunna intresse för landsbygden. Den ansvariga ministern Eskil Erlandsson har tidigare varit, och är likaså i år, inbjuden till landsbygdsdagen Han tror inte att M håller på att ta över frågan.

- Absolut inte. Vi är ju helgjutna lantisar vi centerpartister. Vi kan frågan, vi har ett engagemang för och kring landet, säger han.

Inget fokus på landsbygden

Centerledamoten Per-Ingvar Johnsson ser inte M som ett parti med fokus på landsbygden.

- Nä, och det syns ju i deras valresultat. På landsbygden har Moderaterna inte mycket. Vi får i regel motstånd från Moderaterna när vi lägger fram förslag på området, säger han.

Centerns gruppledare Anders W Jonsson tror inte att Moderaterna är ett hot mot Centern i landsbygdsfrågorna.

- Nä, jag tror att Centerpartiets roll som den främsta företrädaren för landsbygd är oerhört stabil, säger han.

Bengt-Anders Johansson, M, vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, säger att Moderaterna årligen har en landsbygdsdag. Dock hade man ingen förra året och lade därför årets dag nu i januari. Att det var två dagar före Centerns kommundagar säger Johansson att han inte hade en aning om.

Landsbygden är ju historiskt en fråga som Centern haft hand om. Hur kommer det sig att ni nu intresserar er?

- Det är kanske så att vi har varit otydliga tidigare. Vi har ju alltid haft med landsbygdsfrågorna. Ett stort parti som vi har ett politikområde på alla områden och även på landsbygden, säger han.

Moderaterna och skolan

4 januari: Debattartikel i Dagens Nyheter

Utbildningsutskottets ordförande Tomas Tobé sätter ned foten mot Jan Björklunds och Folkpartiets linje mot ett återförstatligande av skolan: "Nu är inte tiden för fler reformer som tar tid ifrån lärarnas huvuduppdrag, att undervisa sina elever. Därför är ett förstatligande av svensk skola inte prioriterat."

23 januari: Tobé ska utmana Björklund

Expressen berättar att Tomas Tobé, enligt uppgifter till Expressen, har fått Reinfeldts uppdrag att offentligt utmana Jan Björklund.

24 januari: Ny kampanj

Förra veckan presenterade partisekreterare Kent Persson och Tomas Tobé kampanjen "Mer kunskap i skolan".

3 februari: Skolresan

Under kampanjen, som ska pågå vecka 6-8 kommer flera tunga moderater, bland annat Fredrik Reinfeldt att resa runt till landets skolor för att prata med elever och personal.

Moderaterna och landsbygdspolitiken

Förslag 1: Förbättrad infrastruktur

Man ska kunna arbeta oberoende av var man bor. Då krävs en infrastruktur och att vi har en möjlighet att med nätinfrastruktur arbeta hemifrån med datorer.

Förslag 2: Bygg ut bredband

Satsa på bredbandsutbyggnad.

Förslag 3: Ge unga lantbrukare ökat stöd

Lantbrukarkåren har en hög medelålder. I den nya jordbrukspolitiken som är ute på remiss föreslås att man som nystartad ung lantbrukare ska få ett ökat stöd att komma i gång.

Förslag 4: Förbättra den svenska konkurrenskraften

Öka konkurrenskraften gentemot omvärlden.

Källa: Bengt-Anders Johansson, M, vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet

Centerpartiets kommundagar

I dag inleds Centerpartiets kommundagar i Malmö, där centerpartister från hela landet samlas för att prata politik. Kommundagarna avslutas vid lunchtid i morgon. Här är höjdpunkterna under kommundagarna:

I DAG

10.30-11.00 Tal av partiledaren Annie Lööf

20.00-01.00 Bankett med dans

I MORGON

08.35-09.20 Paneldiskussion med Centerpartiets toppkandidater till Europaparlamentet

11.00-12.00 Tal av Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson (bilden)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.