Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderaterna markerar mot Jimmie Åkessons utspel

Jimmie Åkessons utspel om totalstopp för invandring som utgör belastning har väckt kraftiga reaktioner.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Maria Malmer Stenergard kräver att SD förklarar sig.
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD-ledaren Jimmie Åkesson har skrivit en tweet där han kräver totalstopp för ”all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning”. 

Moderaternas migrationspolitiska talesperson, Maria Malmer Stenergard, uppmanar Jimmie Åkesson att förklara sig. 

– Det hade varit välkommet om Sverigedemokraterna faktiskt förklarade vilken invandringspolitik de faktiskt vill driva, säger hon till SVT Nyheter.  

Under torsdagen publicerade Jimmie Åkesson en tweet där han skrev: 

”Vårt land behöver ett totalstopp för all asyl- och anhöriginvandring, inklusive kvotflyktingar. Sverige behöver ett totalstopp, för all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning och ett moratorium för mottagande av kvotflyktingar”. 

https://twitter.com/jimmieakesson/status/1362409505557012490

Utspelet har inte underlättat SD:s närmande till det konservativa block de hoppas ingå i om Moderaterna bildar regering efter nästa val. 

Enligt M:s migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard rimmar inte utspelet med den politik som SD har drivit i migrationskommittén. 

Nyamko Sabuni: ”Ovärdigt en partiledare”

Stenergard anser inte heller att ”man ska prata om människor i form av belastning”, rapporterar SVT Nyheter. 

Hon vill att Jimmie Åkesson förklarar sig. 

– Det hade varit välkommet om Sverigedemokraterna faktiskt förklarade vilken invandringspolitik de faktiskt vill driva, säger hon till SVT Nyheter.  

Även Liberalerna, som lämnat frågan öppen om de kommer lämna regeringssamarbetet och stödja ett borgerligt alternativ, har markerat mot Jimmie Åkessons budskap. 

”Hätska utfall mot invandrare på twitter är ovärdigt en partiledare för ett riksdagsparti. Vägen framåt för Sverige är genom att vi får en långsiktigt hållbar migrationspolitik, inte den kollektiva skuldbeläggning av invandrare som SD ägnar sig åt”, skriver partiledare Nyamko Sabuni på Facebook. 

https://www.facebook.com/nyamkosabuni/posts/930564591025810

Sverigedemokraternas pressjour har skickat ett uttalande från Jimmie Åkesson till Aftonbladet, där SD-ledaren skriver: 

”De allvarliga problem som vårt land drabbats av i kölvattnet av åtminstone trettio års djupt oansvarig migrationspolitik är av kulturell, social och ekonomisk art. Det är inte en hemlighet, sannolikt inte för någon, och det är definitivt inte något nytt att mitt parti lyfter detta sakförhållande. Det finns naturligtvis migration som är av godo och fullt naturlig, varför jag var extra tydlig med vilken typ av migration som måste stoppas helt, med hänsyn till det allvarliga läget i Sverige.”

Jimmie Åkesson (SD) och Annika Hirvonen (MP) möttes i Expressen TV i höstas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.