Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moderaterna lovar historisk satsning på ny kärnkraft

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Moderatledaren Ulf Kristersson.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES

Moderaterna vill satsa hela 400 miljarder kronor i statliga kreditgarantier för att bygga ny kärnkraft i Sverige. Pengar som ska räcka till upp till tio nya reaktorer, enligt partiet. 

– Det är en historiskt stor satsning, säger M-ledaren Ulf Kristersson. 

Men vallöftet döms ut helt av Centerpartiet. 

Moderaterna går nu fram med sitt hittills största vallöfte. Det handlar om en historisk satsning på ny kärnkraft i landet, om den blir verklighet. Och den ska komma till stånd genom att staten skjuter till 400 miljarder i ”gröna kreditgarantier” för att nya reaktorer ska börja byggas. 

Det kunde Expressen avslöja på onsdagen, och nyheten bekräftades sedan på en pressträff. 

– Det här menar vi är en uppgift som är viktig för staten. Vi behöver kärnkraften, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

”Ett historiskt skifte”

Vid ett maktskifte i höst kommer Sverige för första gången sedan 1970-talet att styras av partier som alla vill bygga ny kärnkraft. 

Vid sidan av Moderaterna, har även Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna tagit ställning för nya reaktorer. Att inte Centerpartiet, som tidigare drivit på för avvecklingen av kärnkraften, ingår i Ulf Kristerssons nya högerblock innebär att möjligheten till ett ”historiskt skifte” nu finns, enligt Ulf Kristersson.

– Den här frågan har paralyserat svensk politik sedan folkomröstningen på 1980-talet, och det har varit mycket dåligt för Sverige, säger han. 

Men ett stort frågetecken har handlat om finansieringen, där många kritiker pekat på att det i dag saknas aktörer som är villiga att skjuta till de enorma medel som krävs för nya reaktorer. 

C: ”Dagens utspel är ett hot”

Men nu hoppas alltså Moderaterna att gröna kreditgarantier ska få näringslivet att vilja satsa på ny kärnkraft igen. Därutöver vill man undanröja olika hinder som man menar står i vägen för nya reaktorer i dag. Partiet vill därför se över olika regelverk, och föreslår bland annat att staten ska bli skadeståndsansvarig om man återigen avvecklar kärnkraft av politiska skäl. 

Ett huvudargument som partiet lyfter för satsningen är klimatomställningen, men partiet tror också att det långsiktigt kommer ge lägre och stabilare priser.

Från Svenskt Näringsliv välkomnades Moderaternas stora vallöfte som ”positivt”. Men alla låter sig inte imponeras. Centerpartiets klimat- och energipolitisk talesperson Rickard Nordin säger så här om utspelet från M.

– Moderaterna verkar nu helt ha gett upp på marknaden. Dagens utspel är ett hot mot den förutsägbarhet som krävs i den gröna omställningen. Kostnaden för dessa snedvridna subventioner kommer synas på elräkningen, säger han.

Kan bli het valfråga

Mycket talar nu också för att kärnkraften blir en av valets stora tvistefrågor. För även från Socialdemokraterna har man en tydligt skeptisk inställning till satsningar på ny kärnkraft och partiet lyfter istället fram havsbaserad vindkraft som vägen framåt. 

Att kärnkraftskritiska Miljöpartiet och Vänsterpartiet dessutom ingår i Magdalena Anderssons regeringsunderlag är ytterligare en faktor som förstärker bilden av en tydlig politisk konflikt i frågan inför valet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.