Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Moderaterna: Löfven måste erkänna poliskrisen

I år har antalet poliser minskat med totalt 168 stycken. Foto: SVEN LINDWALL
Stefan Löfven säger att han vill ha fler poliser, men att han vill inte blanda sig i polisernas löner. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Antalet poliser har minskat sen årsskiftet – trots stor politisk enighet om att det krävs fler poliser.

Nu kräver Moderaterna att Stefan Löfven säger att Sverige har en nationell poliskris.

– Stefan Löfven vägrar ge besked om höjda polislöner och att det krävs en ny ledning, säger Tomas Tobé, M, rättspolitisk talesperson.

– Vi skjuter hela tiden till resurser till polisen, svarar Stefan Löfven.

Det råder bred politisk enighet om att fler poliser behövs i Sverige. Samtliga borgerliga partier, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna har lämnat sådana förslag den senaste tiden.

Men sedan årsskiftet har antalet poliser ändå minskat varje månad fram till juni. 

Just den månaden ökade dock antalet poliser med 181 stycken, enligt polisens egna siffror. Men totalt i år har antalet minskat med 168 stycken, från 20 025 till 19 857. 

Antalet civilanställda har ökat med 834 stycken, till 10 326 anställda, i år.

Moderaternas krav: "Erkänn nationell poliskris"

Minskningen av anställda poliser är allvarlig, menar Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiske talesperson och tidigare partisekreterare, 

– Stefan Löfven måste nu erkänna att vi har en nationell poliskris, säger han.

Moderaterna vill ha 5 000 nya poliser fram till 2025, och höjda polislöner med 2 000 kronor. Socialdemokraterna vill ha 10 000 fler polisanställda till 2024 – men då är även civilanställda inräknade. 

Tomas Tobé är inte kritisk till S målsättning – men däremot till att inget händer, enligt honom.

– Polisen lever just nu på anslagskredit. Samtidigt så vägrar Stefan Löfven att ge besked om höjda polislöner och att det krävs en ny ledning. De moderata förslagen skulle innebära att bara i Kalmar län så skulle det vara 120 fler poliser.

Ibland inte en enda polis på hela Öland

Stefan Löfven befinner sig under veckan på en ”trygghetsresa” runtom i Sverige, i stället för att vara i Almedalen. Där besökte han på tisdagseftermiddagen lokalpolisen i just Kalmar län, vid den populära campingen Böda Sand på norra Öland.

En av de poliser som mötte statsministern på Böda Sand var Thomas Lönnqvist, områdespolis på Öland. Han säger också att polisen behöver bli fler för att hinna med.

– Vi är mellan två och fyra poliser på Öland beroende på veckodag. Vissa dagar går vi tomt. Och när det är som mest är det drygt 300 000 personer på ön, säger han.

Vad hälsade du Stefan Löfven?

– Ska han värna tryggheten i Sverige så får han se över vad polisen behöver i framtiden.

Och det är?

– Det är bland annat mer personal, och fler specialistdelar - för brottsligheten har förändrats, säger Thomas Lönnqvist.

 

STOR INTERVJU: Stefan Löfven om den ökande otryggheten i Sverige 

 

Löfven vill inte blanda sig i lönerna

Stefan Löfven säger att han också vill ha fler poliser - men han vill inte blanda sig i polisernas löner.

– Vi för ju till resurser till polisen. Skillnaden mellan oss och Moderaterna är att vi säger att parterna har ansvar för lönebildningen. Jag tycker inte att riksdagen ska sitta och höja löner. För kan man höja löner kan man också sänka dem. Det är en mer osäker hantering av lönebildningen. Vi för till resurser, och det kan användas till förbättring av villkor, utrustning, utbildning och löner. Men parterna ska sköta det, säger S-ledaren.

Hittills har de ökade anslagen mest fyllt de hål som finns inom polisen. Behövs det inte mer resurser då för att kunna höja lönerna till exempel?

– Vi kommer att behöva höja resurserna, ja. Då är skillnaden mellan oss och Moderaterna att de tänker sänka skatterna mer än någonsin, och polisens problem kommer inte att lösas av sänkta skatter.