Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderaterna KU-anmäler Löfven – för uttalandet om migrationen

Moderaterna KU-anmäler Stefan Löfven.
Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven (S).Foto: ALEX LJUNGDAHL

Moderaterna KU-anmäler Stefan Löfven för hans uttalanden om migrationen i förra veckan, kan Expressen berätta. 

I anmälan betonar man att statsministern deltar i intervjuer i egenskap av företrädare för regeringen – inte som partiledare – och att man då ”ska kunna lita på att de uppgifter som kommer från statsministern är korrekta”. 

– Jag hade inte gjort den här KU-anmälan om jag inte trodde att det hade begåtts ett fel, säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard. 

I förra veckan bidrog ett uttalande från statminister Stefan Löfven till en öppen konflikt inom regeringen. Detta då han uttalat sig om Socialdemokraternas migrationspolitik på ett sätt som enligt Miljöpartiet kunde tolka vara regeringens. 

– Vi ska inte ha fler flyktingar. Vi ska ha färre. Och de som kommer hit ska snabbare in i arbete, sa statsministern enligt Sydsvenskan.

Miljöpartiets språkrör samt vice statsminister Isabella Lövin (MP) bemötte Löfvens uttalande i ett inlägg på Twitter, där hon bland annat skrev: 

”S har sin politik. Regeringen driver att Sverige ska stå upp för asylrätten och att flyktingpolitik ska vara rättssäker, effektiv och human. Vi vill att alla länder, inklusive Sverige, tar ansvar.”

Isabella Lövin (MP), språkrör och vice statsminister. Foto: OLLE SPORRONG

Samtidigt menade Stefan Löfven att han uttalat sig i egenskap av partiledare – inte statsminister. 

Moderatledaren Ulf Kristersson kallade regeringsbråket för ”ett politiskt haveri i en av våra absolut viktigaste frågor”.

– Ingen vet vilken politik regeringen egentligen står för. Vi har en statsminister som säger en sak och sedan korrigeras av sin vice statsminister. 

Nu anmäler Moderaterna Stefan Löfven till Konstitutionsutskottet (KU). I den KU-anmälan som ska skickas in – som Expressen tagit del av – nämner man bland annat att KU tidigare granskat samstämmigheten inom regeringen kopplat till statsrådsuttalanden och att man bland annat framhållit att ”uttalanden som uppfattas stå i strid med regeringens officiella hållning kan skapa oklarhet och risk för komplikationer”. 

– Vi blev väldigt förvånade när vi kunde läsa att statsministern uttalat sig om att han ville minska asylinvandringen, inte minst mot bakgrunden att regeringen gått i motsatt riktning under den här mandatperioden. Och vi befinner oss ju mitt i migrationssamtalen, så ett uttalande från statsministern med en omsvängning i migrationsfrågan är något vi naturligtvis reagerar på, säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard som undertecknat anmälan. 

M: ”Han uttalar sig inte som privatperson”

I den anmälan som Moderaterna nu skickat in går det att läsa: 

Då statsministern uttalar sig i intervjuer så sker det i egenskap av företrädare för regeringen. Han uttalar sig inte som privatperson, inte som debattör och inte heller, om det inte särskilt framgår av sammanhanget, som socialdemokratisk partiordförande”. 

Maria Malmer Stenergard (M), riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson. Foto: FREDRIK WENNERLUND

Anmälan avslutas bland annat med: 

Man ska kunna lita på att de uppgifter som kommer från statsministern är korrekta. Jag begär att konstitutionsutskottet granskar statsministerns uttalanden och de efterföljande påståendena om att dessa skedde i egenskap av partiordförande”.

Hur stor bedömer sannolikheten för att KU ger dig rätt här? 

– Jag hade inte gjort den här KU-anmälan om jag inte trodde att det hade begåtts ett fel. Här kan vi luta oss mot de tidigare uttalanden som KU har gjort, bland annat att statsråd ska vara försiktiga med uttalanden som kan uppfattas som regeringens när de inte är det. 

KU granskar om regeringen följer reglerna

Konstitutionsutskottet har i uppgift att granska att regeringen följer reglerna. I KU sitter representanter från samtliga riksdagspartier och när en ledamot anmält en minister till undersöker KU helt enkelt om denne gjort fel eller inte.

S nya linje: Sverige ska ta emot färre asylsökande

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.