Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moderaterna KU-anmäler Fridolin

Olof Lavesson KU-anmäler nu Gustav Fridolin.
Foto: Charlotte T Stromwall
Gustaf Fridolin är högsta ansvarig för Utbildningsdepartementet.
Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURE

Efter den senaste veckans skandaler kring Miljöpartiet – nu väljer den moderata riksdagsledamoten Olof Lavesson att KU-anmäla Gustav Fridolin.

Det är uppgifterna om att MP försökte tysta kritiken mot Mehmet Kaplan i SVT:s Aktuellt – som har fått Lavesson att se rött:

– Det här är extremt allvarligt, det är inte okej, säger han.

Det stormar rejält kring regeringspartiet Miljöpartiet. Flera har beskrivit det som en av partiets djupaste kriser någonsin, och nu väljer Moderaterna att KU-anmäla ett av partiets språkrör, Gustav Fridolin.

Anledningen är följande:

Efter att bostadsministern Mehmet Kaplans avgång avslöjade SVT nyheter att Magnus Johansson, dåvarande presskontakt för Miljöpartiet men även planeringschef på Utbildningsdepartementet, försökte påverka Aktuellts innehåll och få dem att släppa diskussionen om Kaplan.

"Jag är allvarligt bekymrad"

Något som har fått Olof Lavesson, moderat riksdagsledamot och ordförande för kulturutskottet, att KU-anmäla högsta ansvarig för Utbildningsdepartementet – nämligen Gustaf Fridolin.

– Jag är allvarligt bekymrad. När en ledning inom ett departement försöker styra upp vad som sker i Sveriges Television. Det är helt enkelt inte acceptabelt. Och det är grunden till att jag i dag har lämnat in en KU-anmälan mot Gustav Fridolin, säger Lavesson.

Står Moderaterna bakom den här anmälan?

– Jag är ordförande i kulturutskottet och kulturpolitiskt talesperson för Moderaterna. Så jag gör det för Moderaterna.

Varför KU-anmäler du just Gustav Fridolin?  

– Fridolin är chef för departementet. Och när du är politiskt tjänsteman i ministerns stab, så agerar du på uppdrag av ministern. Det är alltid departementschefen som är ytterst ansvarig. Och chef för Utbildningsdepartementet är utbildningsministern.

"Jag vill att KU granskar det här"

KU-anmälan skickades in i kväll – och kommer att ligga på Konstitutionsutskottets bord i morgon bitti.

– Jag vill att KU granskar det här och ser om det är förenligt med de lagar och regler som finns. Jag anser att det inte är det och hoppas att det leder till en fällning så att vi inte ser den här typen av agerande igen, säger Olof Lavesson.

"Utslag för ren desperation"

Samtidigt riktar han stenhård kritik mot Gustav Fridolins ledarskap:

– Jag förstår inte hur ett ledarskap fungerar när man inte har tydliga rutiner i ett MP-departement. Det här ska sitta i ryggraden och jag kan bara se det här som ett tydligt exempel på bristande ledarskap och naturligtvis ett utslag för ren desperation, när man försöker gå in och styra en redaktions verksamhet, säger han.

Expressen söker en kommentar från Gustav Fridolin. Miljöpartiets pressekreterare Emma Stark säger så här om anmälan:

– Vi har inte sett en anmälan än. Men kommer det en sen så kommer vi att bidra med svar på de eventuella frågor som kan komma från KU.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.