Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderaterna kräver svar om FN-löften

Karin Enström reagerar starkt på uppgifterna.Foto: Sven Lindwall
Sverige valdes in i FN:s säkerhetsråd i juni i år.Foto: Axel Öberg

Moderaterna kräver att statsminister Stefan Löfven lägger kort på bordet och öppet redovisar de löften som getts i samband med kandidaturen till FN:s säkerhetsråd.

– Uppgifterna i Expressens artikel står i kontrast till det man sagt om att kampanjen skulle präglas av öppenhet och transparens, säger partiets utrikespolitiska talesperson Karin Enström.

Expressen berättar i dag om de bilaterala möten som Stefan Löfven hade i Etiopiens huvudstad Addis Abeba förra sommaren. Syftet med statsministerns resa dit var att ragga röster inför FN-omröstningen om platsen till säkerhetsrådet – en plats som Sverige tar från med 1 januari nästa år.

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström reagerar starkt på uppgifterna som finns i hemligstämplade handlingar.

– Detta väcker många frågor, inte minst med tanke på att vi vid upprepade tillfällen bett om en redovisning av kostnaderna men också om hur kampanjen gått till. Har Sverige gjort några åtaganden i samband med den här kampanjen?

– När omröstningen väl var klar skulle allt redovisas öppet.

Konstitutionsutskottet och utrikesutskottet inleder granskningar

Både riksdagens konstitutionsutskott och utrikesutskottet inleder nu granskningar av säkerhetsrådskampanjen, liksom riksrevisionen, enligt Karin Enström.

Moderaterna stod bakom den svenska regeringens kandidatur, men metoderna som används ifrågasätts.

– Vi har stött kandidaturen, men vi har också sagt att det är viktigt att kampanjen ska präglas av öppenhet och transparens. Nu måste vi få en klar och tydlig redovisning, både av kostnader och av löften. Finns det några åtaganden så måste de kunna redovisas öppet. Jag förutsätter att vi får svar på våra frågor, säger Karin Enström.

Varken statsminister Stefan Löfven eller biståndsminister Isabella Lövin har hittills velat kommentera Expressens avslöjande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.