Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moderaternas krav efter rymningarna

Med ett skarpt föremål tryckt mot halsen tvingades en vårdare att låsa upp alla dörrar så en 18-årig man kunde rymma från ett ungdomshem i Stockholmsområdet i våras.
I somras fritogs två personer på ett ungdomshem i Lund.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaterna rättspolitiske talespersonen Johan Forssell
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tre gånger har tonåringen som sköt en man i huvudet och en annan med flera skott i magen lyckats rymma från sitt ungdomshem. 

Nu har Moderaterna fått nog: 

– Mitt tålamod är slut. Det har varit så många rymningar från de här ungdomshemmen, det är uppenbart att säkerhetsarbetet är eftersatt, säger Johan Forsell, rättspolitisk talesperson.

I mitten av januari fick polisen ett larm om att en intagen på ungdomshemmet Sundbo i Fagersta hade rymt – tonåringens tredje rymning på ett år

19-åringen är dömd till fyra års sluten ungdomsvård för dubbla mordförsök. 

Moderaterna har fått nog av rymningarna. Under torsdagens sammanträde i justitieutskottet lägger partierna fram ett nytt förslag. 

– Vårt förslag är helt enkelt att man ska överföra ansvaret för de kriminella ungdomarna till Kriminalvården. Alltså de som är dömda till sluten ungdomsvård, säger Johan Forsell, M:s rättspolitiska talesperson.

Han menar att det inte rör sig om några ”smågangsters”:

– Det är ett haveri att personer som blivit dömda för allvarliga brott så enkelt kan rymma från de här ungdomshemmen, när de borde vara frihetsberövade. 

Maxtiden ska bli längre 

Förra veckan berättade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) att maxtiden för sluten ungdomsvård kan bli längre. Enligt en enkät från DN finns det en politisk majoritet i riksdagen för att låta Kriminalvården ta över – men det vill inte justitieministern. 

– Det är ett stort steg att ta att sätta 15-åringar i fängelse, det finns en stor risk att man då bjuder in eller ökar risken för en längre kriminell karriär, säger Morgan Johansson.

Johan Forsell svarar på det: 

– Man ska inte blandas med de äldre fångarna utan vi tycker att man ska ha separat ungdomsfängelse för de som är under 18 år. 

Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör för SiS, vill inte att morddömda ungdomar flyttas till fängelser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.