Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Moderaterna i Nacka vill införa förbud mot tiggeri

Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka. Foto: Moderaterna
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Cathrin Bergenstråhle (M), kommunalråd i Nacka. Foto: Moderaterna

Moderaterna i Nacka sågar regeringens inställning till tiggeriet – nu vill de införa ett förbud på elva platser i jättekommunen. 

– Vårt första argument är att det här är ett omänskligt sätt att leva. Jag tycker att de som känner sig goda när de försvarar tiggeriet – de lurar sig själva. Det finns inget gott i det för dem som tigger, det finns bara förnedring, säger Cathrin Bergenstråhle (M), kommunalråd i Nacka. 

Moderaterna i Nacka vill se ett tiggeriförbud på elva platser i kommunen. 

Här vill Nackamoderaterna införa tiggeriförbud

Björknäs centrum 

Ektorps centrum 

Fisksätra centrum 

Ica maxi Skvaltan inklusive återvinningsstationen 

Lidl Orminge 

Nacka forum 

Orminge centrum 

Saltsjöbadens centrum 

Sickla köpkvarter 

Älta centrum 

Återvinningsstationen vid Igelboda station

Orsaken är att partiet vill markera mot tiggeri som en acceptabel försörjning, stoppa utnyttjande av utsatta människor och illegala bosättningar som tiggare skapar i bland annat parkeringsgarage, rapporterar Mitt i. 

Sågar regeringen: "Inte intresserad"

Helst hade Nackamoderaterna sett en nationell lösning på problematiken.  

– Det finns inga sådana tendenser nu i alla fall. Men Socialdemokraterna har ju tidigare pratat om tiggeriförbud, jag vet inte om de backat från det nu, säger Cathrin Bergenstråhle, moderat kommunalråd i Nacka. 

Förslaget stötte dock på patrull när det behandlades under kommunstyrelsens möte i arbetsutskottet. 

Övriga partier röstade nej till förslaget. 

Oppositionsrådet: "En värdebaserad fråga"

– Vi röstade mot förslaget, det skulle inte lösa problem för människor, det löser inte fattigdomen. Det här är en värdebaserad fråga där vi ser att M och SD närmar sig varandra. Vi ser även att det sipprar ned sådana skiljelinjer i Nackapolitiken. Vi tycker att en rimligare lösning vore att hitta långsiktiga lösningar, att bryta fattigdomen, och att barnen får utbildning i sina länder, säger socialdemokratiska oppositionsrådet Khashayar Farmanbar till Mitt i. 

Cathrin Bergenstråhle (M), kommunalråd i Nacka. Foto: Moderaterna

Moderata kommunalrådet Cathrin Bergenstråhle pekar på tidigare ståndpunkter från S på riksplanet. 

– Socialdemokraterna nationellt har ju under förra mandatperioden sagt att de skulle kunna överväga ett tiggeriförbud också. Jag tycker också att det är en värderingsfråga. Men jag tycker att det är ett ovärdigt liv, som vi stillatigande ser på och låter ske framför våra ögon. Det är också en värderingsfråga. Vi har blivit avtrubbade och låter det ske, säger hon. 

Nackamoderaterna och Cathrin Bergenstråhle hoppas dock på revansch när frågan ska till omröstning i kommunfullmäktige den 4 mars. 

Tror du att ni kan få genomslag då? 

– Det vet vi inte. Men alla opinionsmätningar som jag tagit del av visar i alla fall att en majoritet av medborgarna vill ha ett tiggeriförbud. Sedan är det väl frågan om vårt kommunfullmäktige är representativt för medborgarna.