Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Moderaterna hämtar in – och SD backar

Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna backar i Demoskops nya mätning. Foto: Sven Lindwall
Anna KInberg Batras Moderaterna hämtar tillbaka höstens tapp. Foto: Nils Petter Nilsson

Sverigedemokraterna får sin lägsta siffra sen april.

Samtidigt hämtar Moderaterna tillbaka höstens tapp och Centerpartiets framgångar fortsätter.

Det visar Demoskops och Expressens januarimätning.

– Jag är missnöjd med resultatet i denna mätning men tror att det bara är en tillfällig nedgång, säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof, trots att partiet fortfarande ligger över valresultatet.

Demoskops väljarbaromerter januari 2017

V: 8,1 (0,6)

S: 26,7 (0,9)

MP: 4,7 (-0,5)

C: 9,4 (0,3)

L: 4,7 (-0,1)

M: 24,3 (2,0)

KD: 2,6 (-0,6)

SD: 16,2 (-2,3)

FI: 2,1 (-0,4)

Osäkra: 13,8 (-0,5)

Antal genomförda intervjuer: 1 251. Undersökningen bygger på Expressens senaste demoskopmätning (i procent) som gjordes 16 december 2016.

Rättelse: I en första version angavs fel jämförelsesiffra för V. Sedan förra mätningen har de ökat 0,6 procentenheter. Siffran 2,3 procentenheter, som först angavs, är i jämförelse med valresultatet 2014.

Januaris väljarbarometer från Expressen och Demoskop visar att det alltjämt är stenhårt mellan de två blocken men att alliansen liksom vid förra undersökningen innan jul, har ett marginellt försprång.

De borgerliga oppositionspartierna samlar nu 41 procent av väljarna, mot 39,5 procent för de rödgröna.

De största förändringarna sedan decembermätningen är att SD tappar 2,3 procentenheter, medan M ökar 2,0 procentenheter.

– Efter en tids nedgång är detta ett positivt trendbrott. Jag tror det finns ett stort stöd för att Sverige behöver fler enkla jobb, fler poliser med högre lön och en hållbar invandringspolitik. Vi ska nu dessutom visa att Moderaterna är den bästa garanten för ett starkare Sverige, för att kunna byta ut Stefan Löfven, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.

Det kan vara så att tidigare M-väljare som gått till SD nu vänder tillbaka, enligt Anders Lindholm, vd på Demoskop.

– Vi anar det. Det är ingen signifikant förändring men handlar det om två procentenheter eller mer så kan man vara rätt säker på att det är en effekt, säger han och fortsätter:

– S och M har ju tävlat om att övertrumfa varandra i politiska förslag som SD stod för tidigare.

Att migrationsfrågan mer övergått i en fråga om integration kan spela in, enligt Demoskop.

Partierna om siffrorna

Richard Jomshof, SD, partisekreterare.

– Jag är missnöjd med resultatet i denna mätning men tror att det bara är en tillfällig nedgång. Under 2016 hade vi ett stort inflytande i frågan om strängare gränskontroller. Jag hoppas att vi under 2017 kan ha samma inflytande för att stärka välfärden för såväl unga som gamla och därmed fortsätta förtroendebygget.

Maria Arnholm, L, partisekreterare.

– Sverige behöver ett starkare försvar, fler reformer för en bättre skola och bättre integration. Därför behövs ett starkare liberalt parti, och därför måste vi öka vårt stöd bland väljarna.

Aron Etzler, V, partisekreterare.

– Vi är ett parti som står för något när de andra faller. Jag tror att många är stolta över det och att vi kommer växa.

Lena Rådström Baastad, S, partisekreterare.

– Det är en bra start på året med en ökning och vi har goda förutsättningar att växa. Vi står upp för den svenska modellen, ser till att ha ordning och reda i ekonomin och de pengar som finns ska gå till välfärden. Därtill gör vi satsningar för en ökad trygghet. Inom kort går vi till kongress, förnyar vår politik och jag ser fram emot den politiska debatten under 2017.

Michael Arthursson, C, partisekreterare.

– Vi känner stort stöd för vårt ständiga arbete för att minska sociala och regionala klyftor. Allt fler uppskattar att vi står upp för våra värderingar om en human flyktingpolitik, kombinerat med ordning och reda och en ökad trygghet i hela landet. Annie Lööf går i spetsen för ett nytt ledarskap för Sverige. Vi kommer tillsammans med de andra allianspartierna att jobba målmedvetet för en ny alliansregering efter nästa val.

Amanda Lind, MP, partisekreterare.

– MP ligger relativt stabilt i opinionen. Det viktigaste nu är att vi fortsätter ställa om Sverige i hållbar riktning. Och det finns mycket mer att göra. Bland annat ska det klimatpolitiska ramverket komma på plats och vi ska växla upp arbetet för att nå målet om hundra procent förnybar elproduktion. Vi kommer att fortsätta lägga fram reformer för ett grönt samhällsbygge.

Tomas Tobé, M, partisekreterare.

– Efter en tids nedgång är detta ett positivt trendbrott. Jag tror det finns ett stort stöd för att Sverige behöver fler enkla jobb, fler poliser med högre lön och en hållbar invandringspolitik. Vi ska nu dessutom visa att Moderaterna är den bästa garanten för ett starkare Sverige för att kunna byta ut Stefan Löfven.

Acko Ankarberg, KD.

– Tuffa siffror för oss. Frihet och trygghet i vardagen tillsammans med socialt ansvarstagande är värden som Sverige behöver. Därför behövs kristdemokratisk politik.

Jomshof inte nöjd

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof är inte nöjd med januarisiffrorna.

– Under 2016 hade vi ett stort inflytande i frågan om strängare gränskontroller. Jag hoppas att vi under 2017 kan ha samma inflytande för att stärka välfärden för såväl unga som gamla och därmed fortsätta förtroendebygget, säger han.

Liberalerna och Miljöpartiet tappar något. För Kristdemokraterna fortsätter krissiffrorna och KD är nu nere på 2,6 procentenheter, två procentenheter från valresultatet 2014.

– Det finns en psykologi i de här siffrorna som inte är ringa. Går man in på den här nivån i slutfasen på valrörelsen så är man riktigt illa ute. De har en del att fundera över, vem de är till för inte minst, säger Anders Lindholm.

Den stora skrällen står Centerpartiet för.

Partiet uppmäter 9,4 procent vilket är en något bättre än i december och den högsta siffran på 27 år.

– Vi känner stort stöd för vårt ständiga arbete för att minska sociala och regionala klyftor. Allt fler uppskattar att vi står upp för våra värderingar om en human flyktingpolitik, kombinerat med ordning och reda och en ökad trygghet i hela landet, säger Michael Arthursson, C, partisekreterare.

Ingen förändring i januarimätningen är dock statistiskt säkerställd.