Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderaterna fortsätter öka - men C, L och KD backar i väljarstödet

Störst: Ulf Kristersson och Moderaterna får 24,3 procent av väljarstödet enligt senaste sammanvägningen.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Minst: Ebba Busch Thor och hennes Kristdemokrater ligger 1,1 procentenheter under riksdagsspärren.Foto: LISA MATTISSON
Även Centerpartiet, här representerat av partiledaren Annie Lööf, backar enligt Svensk Väljaropinion.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson har ryckt åt sig ledartröjan i alliansen. Moderaterna ligger på 24,3 procent av väljarstödet enligt Svensk Väljaropinion.

Samtidigt går det trögt bland övriga allianspartier som backar något.

Läget mellan blocken är fortsatt jämnt och SD försvarar sin tredjeplats bland riksdagspartierna med 16,4 procent.

Svensk Väljaropinion är en sammanvägning av opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot. Enligt denna fortsätter stödet för Moderaterna att öka och partiet ligger nu på 24,3 procent. Det är en ökning med 2,4 procentenheter sedan förra sammanställningen.

KD ligger för första gången under 3,0 procent

 

Detta är den högsta siffran för M på 1,5 år. Ulf Kristersson-effekten, fokus på lag och ordning samt migrationspolitiken är sannolikt faktorer som spelat in.

Men samtidigt går det trögt för allianskollegerna. Centern har förlorat väljare som gått tillbaka till Moderaterna sedan de bytte partiledare och får nu 8,9 procent (-1,1). Liberalerna ligger på 5,0 (- 0,1) och Kristdemokraterna kämpar långt under riksdagsspärren med bara 2,9 procent (- 0,1) av väljarstödet.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Det vill Kristersson göra om han skulle bli statsminister 

 

– De flesta som bedömer politik tror väl att det finns en nivå där man kan vara farligt låg, därför att man får då inte ens stödröster, alltså väljarna kan uppfatta rösten som bortkastad om man försöker lägga en stödröst på ett parti som ligger väldigt lågt. Vi vet ju inte om Kristdemokraterna ligger där än, men bara att frågan ställs är tungt för dem, säger Fredrik Furtenbach, politisk kommentator i Ekot.

Läget är jämnt mellan blocken

 

Sverigedemokraterna är alltjämt tredje största parti med 16,4 procent, en liten tillbakagång. Kan möjligen också förklaras med att väljare återvänder till M.

För Socialdemokraterna är det enligt Svensk Väljaropinion ett tapp till 28,2 (-1,0), medan Miljöpartiet ligger och svävar på riksdagsspärren med 4,0 procent (-0,3). Samtidigt ökar Vänsterpartiet svagt till 7,5 procent av väljarstödet (+ 0,2).

 

LÄS MER: Stefan Löfvens besked om militärer mot kriminella

 

Läget mellan blocken är alltså jämnt inför riksdagsvalet i september: 39,7 procent för S,MP+V mot 41,1 för M, C, L och KD.

 

Svensk Väljaropinion

Socialdemokraterna: 28,2 (-1,0)

Vänsterpartiet: 7,5 (+0,2)

Miljöpartiet: 4,0 (-0,3)

Moderaterna: 24,3 (+2,4)

Centerpartiet: 8,9 (-1,1)

Liberalerna: 5,0 (-0,1)

Kristdemokraterna: 2,9 (-0,1)

Sverigedemokraterna: 16,4 (-01)

 

Källa: Sveriges Radio Ekot

 

 

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.