Foto: Christian Örnberg
 Foto: Christian Örnberg

Moderaterna fortsätter att backa

Publicerad
Uppdaterad
Moderaterna backar ytterligare i ny opinionsmätning inför EU-valet och är nu nere på 20,2 procent.
Mest ökar socialdemokraterna som ökat sitt stöd med 1,3 procentenheter sedan föregående mätning, skriver TV4 Nyheterna på nätet.
- Sossarna har bottnat nu och är på väg upp, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.
Undersökningsinstitutet Novus fjärde mätning av partisympatierna inför EU-valet backar moderaterna mest av alla partier. Om det var val i dag skulle 20,2 procent rösta på moderaterna vilket är en minskning med 2,1 procentenheter sedan föregående mätning, skriver TV4 Nyheterna. Socialdemokraterna däremot ökar sitt väljarstöd och skulle få 30,4 procent av rösterna vilket är en ökning med 1,3 procentenheter. Andra partier som svagt ökat sitt stöd är Junilistan, Piratparitet och Centern medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet backar något.

"S har bottnat"

Det har tidigare spekulerats i att turbulensen kring LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin skulle kunna minska stödet för socialdemokraterna och skada partiets mobiliseringen inför EU-valet. Men så tycks alltså inte vara fallet.
- Sossarna har bottnat nu, och de som rymt på grund av Wanja har redan gjort det. De har legat i rännstenen, men de är på väg upp igen, säger Stig-Björn Ljunggren.
Att moderaterna backar ser han som ett tecken på att partiet saknar bra kandidater.
- Flera som lanseras har ju redan suttit nere i Bryssel och främst utmärkt sig genom att rösta lite konstigt. De saknar profiler, har ingen fråga att driva och saknar dessutom knorr. Det är ett underbetyg för Moderaterna som under EU-ordförandeskapet också borde vilja ha det här viktiga uppdraget, säger Stig-Björn Ljunggren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag