Oppositionen får 50,0 procent mot regeringspartiernas 42,5 procent i SCB:s stora partisympatiundersökning. Foto: Patrick Gueneau
Oppositionen får 50,0 procent mot regeringspartiernas 42,5 procent i SCB:s stora partisympatiundersökning. Foto: Patrick Gueneau

Moderaterna backar i ny mätning

Publicerad
Uppdaterad
Moderaterna skulle bara få 26,2 procent av rösterna om det hade varit val i november, visar SCB:s stora partisympatiundersökning.
Det är en statistiskt säkerställd nedgång med 3,7 procentenheter sedan i maj.
Socialdemokraterna får 36,5 procent, en svag minskning (–0,1) sedan maj. Miljöpartiet får 8,4 procent, en ökning med 2,4 procentenheter. Folkpartiet får 6,5 procent, en ökning med 1 procentenhet. Centerpartiet får 5,0, en minskning med 0,5. Kristdemokraterna får 4,8, en ökning med 0,5 procentenheter.
Vänsterpartiet får 5,1, en minskning med 0,6 procentenheter jämfört med majmätningen.

Ingen vågmästarroll för SD

Sverigedemokraterna skulle få 5,1 procent. Det är första gången paritet får över 4 procent i SCB:s stora partisympatiundersökning, som bygger på ett urval av närmare 9 000 personer.
Däremot skulle det inte ge partiet en vågmästarroll i riksdagen. Oppositionen får nämligen 50,0 procent mot regeringspartiernas 42,5 procent.
För de borgerliga partierna är det en statistiskt säkerställd minskning både sedan partisympatiundersökningen i maj och valet 2006.

Pirater näst störst bland övriga

Av SCB:s siffror går det inte att klart utläsa vilka partier som förlorat väljare till Sverigedemokraterna. Trots att SD enligt SCB alltså skulle få 5,1 procent av rösterna om det hade varit val i november, en högre notering än C, KD och lika mycket som V.
SD hamnar i gruppen övriga, där partiet klart dominerar. Piratpartiet är näst störst i gruppen övriga.
Till gruppen övriga har Moderaterna förlorat 1,1 procent, Socialdemokraterna 0,5, Vänsterpartiet 0,2 och Centerpartiet 0,1 procent.
Miljöpartiet tar väljare från både höger och vänster. Av Socialdemokraternas väljare, jämfört med riksdagsvalet 2006, har 0,8 procent gått till MP, från C har 0,4 kommit, från FP och M vardera 0,3 procent.
Socialdemokraterna har jämfört med riksdagsvalet 2006 förlorat 0,8 procent till Miljöpartiet och 0,5 till övriga partier men vunnit från Vänsterpartiet 0,4, Folkpartiet 0,3 och Centerpartiet 0,2.
Moderaterna har förlorat 0,3 procent till Miljöpartiet och cirka 1,1 procent till övriga men vunnit 0,5 procent från Centerpartiet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag