Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderaterna backar i ny mätning – tappar till SD

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: OLLE SPORRONG
Jimmie Åkesson, partiledare för SD.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Avståndet mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna minskar, visar SvD/Sifos senaste mätning.  

Skulle trenden hålla i sig kan maktbalansen förskjutas i ett borgerligt regeringsalternativ, säger statsvetaren Malena Rosén Sundström till SvD: 

– Skulle det vara så att M fortsätter att sjunka och SD ökar är det klart att maktförhållandena mellan dem påverkas. Men det är svårt att spekulera i om det finns någon sådan trend, det här kan vara tillfälligt, säger hon.

Tidigare i veckan kallade SD till presskonferens, där de väntades ge någon typ av besked i regeringsfrågan. Men så blev det inte.  

– Det är alldeles för tidigt redan nu börja tala i termer av ultimativa krav, sa Jimmie Åkesson. 

Däremot sa Åkesson att man väntade sig inflytande baserat på partiernas storlek. 

Dagens opinionssiffror – där Moderaterna tappat från 22,9 procent i väljarstöd i mars till 21,3 i april, samtidigt som Sverigedemokraterna ökat från 18,4 till 18,9 procent, gör att maktbalansen mellan M och SD kan förskjutas. 

Kan påverka maktbalansen

Det tror Malena Rosén Sundström, statsvetare på Lunds universitet. I alla fall om klyftan fortsätter att minska, då SD skulle få mindre anledning att stötta en borgerlig regering de inte ingår i. 

– Men om de går tillbaka i opinionen kanske de kan acceptera att ha inflytande utan att sitta med i regeringen. Det är klart att det kan påverka, säger Rosén Sundström till SvD.

SD hade länge ett större väljarstöd än M, men i och med pandemin har M placerat sig som Sveriges största parti efter Socialdemokraterna. Att Moderaterna nu tappar stöd är den enda signifikanta förändringen i mätningen, skriver SvD. Förändringen för SD är inte statistiskt säkerställd, men det är den för M. 

Stödet för M sjunker

Stöd i SvD/Sifos mätning, redovisat i procent. Förra månadens resultat inom parantes.

Socialdemokraterna 27,8 (27,2)

Vänsterpartiet 9,3 (9,7)

Miljöpartiet 4,3 (4,2)

Moderaterna 21,3 (22,9)

Centerpartiet 8,9 (8,8)

Liberalerna 3,1 (2,9) 

Kristdemokraterna 4,8 (4,4)

Sverigedemokraterna 18,9 (18,4)

Övriga 1,6 (1,5)


6 796 intervjuer genomförda den 5—15 april 2021. Ca 1 000 av intervjuerna är gjorda med telefon, resten genom en webbpanel. Frågan som ställdes var: ”Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?” 

.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.