Moderater petas efter att ha röstat mot partiet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Niklas Wykman.
Foto: Christian Örnberg
Hanif Bali.
Foto: Olle Sporrong

Stora ommöbleringar sker inom Moderaternas riksdagsgrupp.

Niklas Wykman får lämna sin post som skattepolitisk talesperson och Hanif Bali får samtidigt lämna sin plats i arbetsmarknadsutskottet.

Enligt Hanif Bali beror petningen på att han röstade mot partilinjen i folkmordsfrågan.

Ommöbleringen inom Moderaternas riksdagsgrupp skedde under tisdagen.

Enligt Hanif Bali är petningen direkt kopplad till att han och Niklas Wykman gått emot partilinjen när riksdagen röstade om att erkänna folkmordet på minoriteter i Mellanöstern.

– Det här är en naturlig konsekvens av att jag valde att bryta mot hur partiet skulle rösta i den frågan, säger Hanif Bali.

Hanif Bali ser dock inte petningen som en bestraffning för att ha gått emot partilinjen.

– Det är en ganska tydlig konsekvens av att jag röstade mot partilinjen, men jag skulle inte använda ordet bestraffning, säger han.


LÄS ÄVEN: Lars Adaktusson: "Det är ett fattigdomsbevis"

Nya arbetsuppgifter

Enligt Hanif Bali har inte den här situationen som uppstått sin grund i just folkmordsfrågan, utan snarare att han gick emot partilinjen. Men att det skulle vara lågt i tak inom M är inget som Hanif Bali håller med om.

– Jag är väl ett levande bevis för att det är ganska högt i tak hos Moderaterna, säger han.

Kommer du i framtiden att foga in dig mer efter partilinjen?

– Jag tror att det är väldigt sällan som sådan här extremt principiella frågor dyker upp i riksdagen. Jag är ganska pragmatisk av mig och har annars inte haft problem att rösta med partiet även när jag till punkt och pricka kanske inte hållit med, säger han.

Hanif Bali, som är riksdagsledamot från Stockholms län och likaså medlem i partistyrelsen, blir dock inte utan uppgifter. Samtidigt som han lämnar arbetsmarknadsutskottet, tar han i stället plats i näringsutskottet.

– Det positiva är att man får bredda sig politiskt och hitta nya frågor att engagera sig i, säger han.

Niklas Wykman, även han riksdagsledamot för M från Stockholms län, får lämna ett uppdrag, i hans fall i skatteutskottet där han ersätta av Maria Malmer Stenergard. Istället går han till arbetsmarknadsutskottet.

– Maria Malmer Stenegard utsågs till skattepolitisk talesperson i dag. Niklas Wykman går till arbetsmarknadsutskottet, säger Niklas Gillström, pressekreterare hos M.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.