Anna Hedenmo utmanar de moderata riksdagsledamöterna Jan R Andersson och Peder Wachtmeister.
Anna Hedenmo utmanar de moderata riksdagsledamöterna Jan R Andersson och Peder Wachtmeister.

Moderater i SVT-bråk - vill att sändningarna granskas

Publicerad
Uppdaterad
De moderata riksdagsledamöterna Jan R Andersson och Peder Wachtmeister tycker att SVT är vänstervridet. Därför vill de att regeringen tillsätter en utredning som fortlöpande granskar SVT:s sändningar. Förslaget väcker starka känslor inne i TV-huset. - Motionen för onekligen tankarna till Berlusconis tv-politik, säger SVT:s vd Eva Hamilton.
I en motion hävdar de moderata riksdagsmännen Jan R Andersson och Peder Wachtmeister att Sveriges Television gynnar vänsterblocket, och bryter mot kraven på objektivitet.
"En majoritet av inslagen ställer de rödgröna, och då främst Socialdemokraterna, i bättre dager än, exempelvis, Alliansen", skriver de.
För att komma till bukt med problemet vill de att regeringen tillsätter en utredning som "fortlöpande granskar SVT:s sändningar".

"Ett krav man kan ställa"

Ledamöterna avslutar motionen med: "Vi lever inte längre under socialdemokratins ok och därför bör även SVT lösgöras från dess grepp".
- Jag tycker det är ett krav man kan ställa, att man gör mätningar som kan visa om SVT uppfyller de krav man bör kunna ställa på opartisk tv, säger Jan R Andersson.
Förslaget väcker starka känslor på SVT, som rasar mot riksdagsmännen.
- Motionen för onekligen tankarna till Berlusconis tv-politik. Jag tror inte att någon som tänker efter vill ha en sådan regeringsstyrd television, allra minst Moderaterna, säger SVT:s vd Eva Hamilton.
Även Mats Knutson, politisk kommentator på "Rapport", reagerar starkt.
- De här två riksdagsmännen vill ju tydligen att SVT:s nyhetssändningar ska sättas under någon typ av politisk kontroll. Det vore fullständigt förödande för det oberoende vi har i dag. Det här låter stolligt, säger han.

Välkomnar granskning

Hans kollega Anna Hedenmo, nyhetsankare på "Aktuellt" och "Agenda", utmanar de moderata riksdagsmännen.
- Vill de granska oss så välkomnar jag verkligen det. Granska på! Jag har inget att vara orolig för, säger hon.

"Det får stå för dem"

Moderaternas gruppledare Lars Lindblad tar avstånd från motionen:
- Den får stå för dem. Detta är inte Moderaternas officiella uppfattning. Den ordning som vi har med ett tydligt sändningstillstånd och en granskningsnämnd uppfyller det som vi behöver när det gäller opartiskhet, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag