Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moderaten: "Förvånad över trångsyntheten"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Moderaten Abdirisak Waberi har också deltagit i de hårt kritiserade mötena som Islamiska förbundet anordnat, något som Cecilia Magnusson, ordförande för Moderaternas förbundsstyrelse i Göteborg, inte ser som något problematiskt. "Jag är förvånad över att Socialdemokraterna har agerat så här trångsynt", säger hon.

Riksdagspolitikern Abdirisak Waberi (M) är precis som Omar Mustafa förtroendevald inom det kritiserade Islamiska förbundet.

Men i stället för att ställa ultimatum mot honom är Moderaterna upprörda hur Socialdemokraterna har hanterat fallet med Omar Mustafa:

– Jag är förvånad över att de har agerat så här trångsynt, säger Cecilia Magnusson, ordförande för Moderaternas förbundsstyrelse i Göteborg.

Abdirisak Waberi, riksdagspolitiker från Göteborgs valkrets har, precis som Omar Mustafa, både förtroendeuppdrag inom Islamiska förbundet och är folkvald som riksdagsledamot. Som rådsordförande för Islamiska förbundet har även Abdirisak Waberi medverkat under de möten som förbundet anordnat - där den ökände antisemiten Azzam Tamimi pratar om bland annat "Europas judiska problem".

"Jag är oroad"

Men till skillnad från Socialdemokraterna väljer Moderaterna inte att uppmana Waberi att lämna sin plats inom partiet. I Mostället förklarar Cecilia Magnusson, ordförande för Moderaternas förbundsstyrelse i Göteborg, att man är oroad över hur Socialdemokraterna har agerat i fallet med Omar Mustafa:

– Jag är oroad över hur de tänker. Vi har religions- och föreningsfrihet i det här landet. Man ska kunna vara politiskt aktiv samtidigt som man har en trosuppfattning, säger hon.

Waberi är förtroendevald i en organisation som bjuder in kända antisemiter, och har själv deltagit i möten med dessa?

– Jag har talat om det där med Abdirisak, och frågat: "Varför gör ni så här?". Han säger att det är ett sätt att låta alla komma till tals. Och jag måste utgå från de värderingar Abdirisak själv har. Vi har yttrandefrihet i Sverige. Jag har jobbat tillsammans med Abdirisak i flera år, och han är en oerhört bra människa, och jag känner flera personer som är medlemmar i Islamiska förbundet som har en otroligt bra människosyn.

Så du tycker att Socialdemokraterna har agerat fel i fallet med Omar Mustafa?

– Ja, det tycker jag. Jag är förvånad över att de har agerat så här trångsynt.

Har du förtroende för Abdirisak Waberi trots att han har deltagit i de här mötena?

– Jag har fullt förtroende för Abdirisak både som moderat och som muslim. Vi har både religions- och föreningsfrihet i Sverige och Abdirisak har alltid agerat som en väldigt god företrädare för oss i Moderaterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.