Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moderat toppman
tog ut ockerhyra

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Cornelia Nordström
Moderaternas kommunikationschef och hans flickvän hyrde ut sin lägenhet genom en amerikansk uthyrningssajt.
Utdrag ur brevet där Per Nilsson medger skattemissen.

Här har Fredrik Reinfeldts profilrekrytering inför valet, Per Nilsson, 31, tjänat storkovan.

Via en amerikansk marknadsplats på nätet hyr han ut sin lägenhet på 67 kvadratmeter för 23 280 kronor - i månaden, kan Expressen avslöja.

Uthyrningen har skett utan styrelsens vetskap och godkännande.

- Vi skulle inte tillåta det, säger bostadsrättsföreningens ordförande Lennart Holgerman.

Sedan augusti förra året har Per Nilsson, som tidigare jobbade för opinionsföretaget Demoskop, arbetat som kommunikations- och opinionschef för Moderaterna. Enligt uppgifter till nättidningen Dagens Opinion fick han en månadslön på 53 000 kronor när han värvades av partiet.

Amerikansk uthyrningssajt

Expressen kan i dag berätta att Per Nilsson - vid sidan av det välbetalda partiuppdraget - i ett par år drygat ut kassan genom att hyra ut sin och flickvännens lägenhet via den amerikanska marknadsplatsen Air BnB.

Marknadsplatsen har tidigare uppmärksammats internationellt efter att svensk polis slagit till mot en lägenhetsbordell. Prostitutionen bedrevs i en lägenhet som hyrts ut just via Air BnB.

Per Nilssons och flickvännens lägenhet är 67 kvadratmeter stor och ligger på Linnégatan på Östermalm i Stockholm. Av annonsen framgår att paret hyr ut den i minst tio dygn vid varje tillfälle.

Hyran är 23 280 kronor i månaden - eller 6 119 kronor per vecka.

- Det låter djävulskt dyrt, helt absurt, kommenterar Anna Wennerstrand vid Hyresgästföreningen.

Expressens granskning visar att Per Nilsson registrerade sig på Air Bnb i maj 2011. I januari året därpå skrev en hyresgäst öppet på annonssidan och tackade för att hon fått hyra lägenheten. Hon rekommenderade samtidigt andra att hyra den.

Anna Wennerstrand, ansvarig för pressfrågor vid Hyresgästföreningen, konstaterar att det rör sig om "en extrem hyra" och ifrågasätter rimligheten.

- Spontant skulle jag säga att det verkar som att bostadsrättsföreningen inte har koll på detta. De flesta bostadsrätts- föreningar brukar vara snåla med uthyrning, säger Anna Wennerstrand.

Föreningen visste inget

Detta bekräftas senare för Expressen av ordföranden för den aktuella bostadsrättsföreningen, Lennart Holgerman.

- Vi följer föreningens stadgar när det gäller uthyrning i andra hand. Om det finns skäl till uthyrning, på grund av studier eller utlandsjobb, kan vi under en begränsad tid tillåta det. Men syftet är inte att man ska kunna bedriva hotellverksamhet.

När Holgerman får veta att Per Nilsson vid ett stort antal tillfällen hyrt ut sin lägenhet reagerar han starkt.

- Detta har skett utan vår vetskap och vårt godkännande. Detta måste upp till diskussion i styrelsen.

"Jag bor i lägenheten"

När Expressen konfronterar Per Nilsson med uppgifterna bekräftar han att lägenheten tidigare har hyrts ut av honom och flickvännen. Men annonsen som ligger ute för närvarande "gäller inte längre", enligt M-toppen.

- Nja, vi gör ju inte det nu då. Vi bor ju i den.

Men annonsen finns där fortfarande?

- Jag vet inte om annonsen fortfarande är aktiv. Men jag bor alltså i lägenheten. Det är ett kalendarium som man måste gå in och självuppdatera, och jag har inte uppdaterat det. Jag bor alltså där så jag kan omöjligen hyra ut den, så att säga.

Man ser ju att ni har hyrt ut den en hel del tidigare. Vad kan du berätta om hur mycket ni har hyrt ut den och vad du har tjänat på detta?

- Ja, jag skulle kunna prata om det, men... Skulle jag kunna ringa upp dig om en liten stund bara...?

Per Nilsson avslutar därefter samtalet och återkommer inte per telefon.

Senare under dagen återkommer Per Nilsson till Expressen per mejl och ger sin syn på saken. Där skriver han bland annat att:

"Jag har nu ringt skatteverket och vi har rett ut det. Det visade sig att vi har gjort rätt de flesta åren, men 2012 då vi reste mycket skulle jag och min flickvän tillsammans ha betalat cirka 2400 kronor i skatt utöver det vi då betalade. Det är såklart dumt att det har blivit fel och jag tänker betala omgående."

"Sajten heter Airbnb och är väldigt populär och ett kul och säkert sätt att träffa människor på. Genom att förmedla sin lägenhet har man själv möjlighet att ordna ett boende någon annanstans. Det gör att man verkligen får möjlighet att testa på hur det är att bo på riktigt i ett annat land eller stad."

Senast för en vecka sedan

Av hans annonssida på nätet framgår att den senaste hyresgästen tackade för vistelsen så sent som för någon vecka sedan.

"Rekommenderas till alla som vill bo vid Stureplan i Stockholm", skrev kvinnan i en kommentar.

Vid sidan av uppdraget för Moderaterna driver Per Nilsson också modebloggen Manligheter, där han och flickvännen skriver om kläder för män. Paret säljer annonser på nätsidan.

Expressen har sökt Moderaternas parti-sekreterare Kent Persson.

Det gäller vid uthyrning av lägenhet

För att få hyra ut en bostadsrättslägenhet krävs tillstånd från bostadsrättsföreningens styrelse enligt bostadsrättslagen. Ansökan ska ske skriftligen och i ansökan ska det anges hur lång tid bostaden ska hyras, ut, skälet till att medlemmen vill hyra ut i andra hand och vem som ska bo i lägenheten under tiden. Om en ny andrahandsgäst flyttar in ska en ny ansökan skickas in.

Fastighetsägarna rekommenderar att tillstånd att hyra ut i andra hand ska tidsbegränsas, exempelvis till ett år.

Uthyrning utan styrelsens tillstånd eller tillstånd från hyresnämnden kan få stora konsekvenser för bostadsrätts-ägaren. Det kan resultera i att rätten till lägenheten förverkas, alltså att medlemmen helt enkelt blir uppsagd, enligt Fastighetsägarna.

Från och med 1 februari 2013 gäller nya regler när det gäller hyressättning vid andrahandsuthyrning. Den som hyr ut en bostadsrätt får i dag också begära ersättning för driftskostnaden.

Enligt beräkningar som justitiedepartementet tagit fram kan en bostadsrättslägenhet som är värd tre miljoner kronor, och där avgiften till föreningen är 1 900 kronor i månaden, hyras ut i andra hand för 11 900 kronor i månaden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.