Nixon tvingades avgå efter att Watergate-skandalen avslöjats 1974.
Nixon tvingades avgå efter att Watergate-skandalen avslöjats 1974.

Moderat jobbade för s - avslöjades strax före valet

Publicerad
Uppdaterad
För fyra år sedan inträffade en spionskandal som sedan dess hållits hemlig, kan Expressen avslöja.
En aktiv moderatstudent tog i valrörelsens slutskede 2002 jobb hos socialdemokraterna och kunde följa det hemliga interna valarbetet inifrån.
Mannen erkände när han avslöjades kort före valet.
Chefen för socialdemokraternas medborgarkontakter i riksdagen, Jeanette Svensson, bekräftade i går kväll uppgifterna för Expressen: - Det stämmer att en person avslöjades med medlemskap i ett annat parti. Han erkände direkt när vi konfronterade honom.

Hemligt material

Mannen hade spionerat på socialdemokraterna i knappt en månad när han avslöjades - bara ett par veckor före valdagen 2002. Enligt Expressens källor hade moderaten tillgång till extremt känsligt och hemligt material från socialdemokraternas valorganisation. - Det rörde sig om allt från statsministerns program till internt valmaterial, planeringskalendrar och post från medlemmar, säger en initierad uppgiftslämnare.

Mycket att göra

Mannen var medlem i Fria moderata studentförbundet. I hans arbetsuppgifter ingick att svara på brev som skickades till socialdemokratiska riksdagsledamöter och till partiet i övrigt. - Vi hade väldigt mycket att göra veckorna före valet, när han var anställd. För oss var det här ett sätt att testa nya medarbetare, samtidigt som vi behövde hjälp, säger Jeanette Svensson på s-kansliet. När misstankarna om spioneri uppstod begärde socialdemokraternas personalchef ett möte med mannen. - Han erkände direkt. - Givetvis blev jag ställd. Man vill ju tro att människor söker sig till oss för att de vill bidra till en valseger. Våra vägar skildes åt i samma ögonblick som han erkände att han var medlem i moderata studentförbundet. Mannen fick, trots allt, betalt för tiden han varit anställd. Sven Otto Littorin. Moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin informerades i går kväll.

"Lite för lägligt"

- Det här låter helt osannolikt. Samtidigt är det lite för lägligt att detta kommer ut tre veckor före det här valet. Om vi hade suttit med motsvarande information hade vi naturligtvis gått ut med det direkt när det hände. Littorin säger dock samtidigt att han vid den aktuella tidpunkten inte hade nuvarande arbetsuppgifter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag