"Modellfotograf" sökte offer via sms och mejl

Publicerad

"Modellfotografen" Tony Meijer organiserade sin koppleriverksamhet med hjälp av tio olika mobiltelefoner.

Han "testade" själv kvinnorna under grovt förnedrande former. En av dem var Hanna.

Nu berättar hon om vad hon fick gå igenom.

- Han kom in och band fast mig med handklovar. Han använde grova sexleksaker och piskor.

När 50-årige Tony Meijer från Stockholm greps på väg till jobbet för ett år sedan hade han de tio mobiltelefonerna med sig. I bilen hade han också en väska med sexleksaker, rep, klädnypor, rånarluva och ögonbindel.

Då hade han sålt kvinnor till och från sedan 2002.

I går dömdes han av Stockholms tingsrätt till åtta års fängelse för fyra fall av våldtäkt och tre fall av koppleri, varav två grova. Han har till och med begått brott när han var på permission från fängelset. Däremot frias han från grov våldtäkt mot en 17-åring, eftersom bevisningen inte håller, enligt rätten.

En av de kvinnor som vittnat mot Tony Meijer är Hanna. Hon var lättad i går.

- Jag vill inte att någon någonsin får uppleva det här och att han gör någon mer illa någonsin, säger hon till Expressen.

"Han var väldigt påstridig"

Tony Meijer raggade sina offer via olika modellsidor på internet eller via telefon, sms, mejl eller chattprogram. Han utgav sig för att vara modellfotograf, och använde olika namn, Stefan, Johan, Peter eller Lelle.

Vid de "fototräffar" som han arrangerade utsatte han kvinnorna för "tester som i allt väsentligt gått ut på att han har haft sex med inslag av bondage och dominans", skriver tingsrätten i sin dom.

Han har sedan förmedlat kvinnorna vidare till andra personer som också har haft sex med dem. Däri ligger brottet grovt koppleri.

Hannas första kontakt med Tony Meijer var 2011. Då var hon 21 år. Mannen som kontaktade henne via Modellbilder.se kallade sig "Lelle".

- Han började mejla mig. Han skrev till exempel "jag tycker att du har potential för att bli modell och tjäna massa pengar".

När hon inte svarade ringde Tony Meijer upp.

- Han var väldigt påstridig. Han var värre än den värsta försäljaren jag någonsin har pratat med. Men han var ändå väldigt trevlig och tillmötesgående.

"Polisen har varit jättebra"

Sen mejlade eller ringde Tony Meijer henne dagligen och bad henne kontakta några tjejer som "referens".

- Jag chattade med dessa tjejer och några av fotograferna, eller "kunder" som han kallade dem.

Hanna träffade Tony Meijer i verkligheten i november 2011. Då kallade han sig "Kinky", och de möttes på ett hotell i Stockholm, båten Rygerfjord vid Söder Mälarstrand. Det visade sig bli en mardröm.

- Han kom in och band fast mig med handklovar. Han använde grova sexleksaker och piskor, berättar hon och fortsätter att beskriva ohyggliga detaljer.

- Jag blev så chockad och rädd för mitt liv. Jag tänkte att nu är det över. Jag hade smärtor överallt. Det var det värsta jag har varit med om. Det påverkar fortfarande mig.

Efteråt vågade hon inte anmäla, men då Tony Meijer greps fanns hennes telefonnummer i en av hans tio mobiltelefoner. Nu går hon regelbundet hos en psykolog.

- Polisen har varit jättebra. De har hjälp mig att börja prata om det och det har hjälpt mig att bearbeta och gett mig kontakter till olika psykologer och specialister. Det har varit kämpiga år och det kommer alltid att finnas där, misstanken och rädslan.

Tony Meijer döms att betala skadestånd till tolv kvinnor på mellan 90 000 och 230 000 kronor. Hanna ska enligt domen få 215 000 kronor.

Åklagaren Silvia Ingolfsdottir har inte beslutat om hon ska överklaga.

- Jag tycker att det borde vara minst tio år, bland annat för de grova kopplerierna, säger hon till TT.

Fotnot: Namnet Hanna är fingerat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag