Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Modellen har anorexi: ”Folk säger att jag ljuger”

Tess Holliday berättar att hon blivit anklagat för att ha ljugit om sin anorexi.
Foto: O'Connor/AFF-USA.com / MEGA / TT NYHETSBYRÅN
Holliday menar att det tyder ett större problem där samhället tror att större människor inte kan lida av ätstörningar.
Foto: Snorlax / MEGA / TT NYHETSBYRÅN

Modellen och kroppsaktivisten Tess Holliday, 36, öppnade nyligen upp om sin anorexi.

Sedan dess har hon blivit anklagad för att ljuga om saken för att ”hålla sig relevant”.

”Det tyder på att samhället tror att större människor inte kan lida av ätstörningar,” skriver Tess Holliday i en essä för Today.

Den amerikanska plus size-modellen Tess Holliday avslöjade i slutet av förra året att hon diagnostiserats med anorexi av en psykolog.

I sin essä för sajten Today skriver Holliday att hon fått många motreaktioner sedan dess, bland annat från personer som hävdar att överviktiga inte kan ha anorexi.

Nättroll hävdar att hon har hittat på att hon har en ätstörning i ett försök att få uppmärksamhet och för att fortsätta vara relevant, skriver hon.

”Folk sa att jag ljög. Det finns folk som tror att jag sa det här för att få uppmärksamhet.  En del människor har sagt: 'du gör det här för att hålla dig relevant'.”

https://www.instagram.com/p/CYHa-6IJVw_/

”Det pekar på ett samhällsproblem”

Tess Holliday menar att även om hon har lyckats borsta bort de negativa kommentarerna så pekar reaktionerna från människor på ett större samhällsproblem.

”Det tyder på att samhället tror att större människor inte kan lida av ätstörningar,” skriver hon.

Efter att förra året berättat att hon återhämtade sig från sin sjukdom så berättade Tess Holliday nu har fallit tillbaka i sitt skadliga mönster av restriktivt ätande de senaste veckorna. 

Forskning från Stanford University School of Medicine 2019 visade att hastigheten med vilken anorexipatienter går ner i vikt är mycket farligare än hur mycket de går ner i vikt.

Forskare varnar också för att patienter med normal eller hög vikt riskerar att inte upptäckas eftersom deras sjukdom är maskerad av deras kroppsvikt. Detta kan resultera i att de inte får den behandling som de behöver. 

Här kan du få hjälp om du lider av ätstörningar

Om du tror att du har en ätstörning är det viktigt att söka hjälp så snart som möjligt. Det är viktigt att få en ordentlig utredning för att få rätt hjälp.

Om du är under 18 år kan du vända dig till en ungdomsmottagning, elevhälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin. 

Om du är över 18 år kan du boka en tid på en vårdcentral, psykiatrisk mottagning eller på företagshälsovården.

En del regioner har även speciella ätstörningsmottagningar. Hos en del mottagningar behövs en remiss från elevhälsan eller vårdcentralen, men på flera ställen kan du ta kontakt själv.

Hos Frisk & fri – riksföreningen mot ätstörningar kan stödchatt och stödtelefon för såväl drabbade som närstående.


Källa: 1177.se 

Gaspard Ulliel var ansiktet utåt för Chanel, han gick tragiskt bort i en skidolycka bara 37 år gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.