Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Modellen Daniella, 20, skönhetstävlar i folkdräkt

Svenska modeller som gör succé utomlands.
Daniella Lundqvist kämpar för att minska självmorden.Foto: Privat
Daniella Lundqvist i sin folkdräkt och midsommarkrans.Foto: Privat
Foto: Privat
Daniella Lundqvist med deltagare från Thailand och Indonesien på tävlingen i London.Foto: Privat
Daniella Lundqvist med Julia Morley – som äger varumärket ”Miss World” och har arbetat för att få det att handla om mer än bara utseende.Foto: Privat

Daniella Lundqvist, 20, ställdes på lördagen mot världseliten i tävlingen ”Miss World” i London.

Då äntrade hon scenen iklädd folkdräkt och midsommarkrans – och bjöd på en bugg till tonerna av dansbandsmusik.

– Många säger att tävlandet är antifeministiskt och att man bara gör det här för männens skull, berättar Daniella – som kämpar för att belysa psykisk ohälsa efter att själv ha plågats av självmordstankar.

20-åringen från Oskarshamn sov bara en timme natten mellan lördagen och söndagen. Tävlingen ”Miss World” och den efterföljande middagen pågick sent och flyget från London till Arlanda avgick redan klockan fyra på morgonen.

Daniella Lundqvist, som har berättat om tävlingen på sitt Instagramkonto, blev inbjuden med kort varsel och hade bara en vecka på sig att göra sig redo. Många av deltagarna var uppbackade av företag som hjälpte till med förberedelserna – men så var inte fallet för 20-åringen från Småland.

– Jag har handlat på second hand och mina föräldrar har fått hjälpa till att sy in kläderna. Jag är en underdog, men det är jag van vid eftersom det inte finns något intresse för den här typen av tävlingar i Sverige.

Ett moment i tävlingen utgjordes av traditionell folkdans. Då tog Daniella Lundqvist på sig den folkdräkt hon fått ärva av Frida Fornander, som var Miss Universe Sweden 2017.

För att bjuda på en nyskapande show valde Daniella Lundqvist att dansa bugg till dansbandsmusik.

– Jag tänkte att jag skulle hotta upp det hela och göra det lite roligare, berättar 20-åringen som även hade på sig en traditionsenlig midsommarkrans.

Anklagas för att vara antifeministisk

Daniella berättar att många säger att hennes deltagande i skönhetstävlingarna är ”antifeministiskt” och att tävlingarna bara existerar för männens skull.

– Men det är nog inte en enda straight man i publiken. Det man vill göra är att stötta sina hemländer.

Det viktigaste för Daniella är dock det volontärarbetet hon gör för Suicide Zero, en organisation som arbetar för att minska självmorden. Genom tävlandet får Daniella, som själv har plågats av självmordstankar, en chans att belysa problematiken och öka medvetenheten.

– Det är det enda som känns rätt – jag måste hjälpa till om jag kan. Det är verkligen tabu att prata om det här. Det känns pinsamt och jobbigt, och själv skäms jag när jag får panikattacker inför folk. Nu försöker jag hjälpa andra att inte skämmas – det räddar liv att prata om det här och få folk att söka hjälp.

Daniella, 20: ”Många försöker luras”

Toni-Ann Singh från Jamaica vann tävlingen och blev ”Miss World”. Daniella Lundqvist lyckades inte knipa en topplacering just den här gången, men är inte särskilt förvånad då hon knappt hunnit förbereda sig. 

I stället väljer 20-åringen att fästa vikt vid att resan till London gjorde henne ännu mer övertygad om hur mycket hon älskar att tävla.

Vad som väntar i framtiden är dock ännu oklart. Daniella drömmer om allt från att utbilda sig till forensiker till att arbeta bakom kulisserna på skönhetstävlingarna hon nu deltar i.

– Det här har fått mig att fundera på om jag vill jobba med att arrangera skönhetstävlingar. Det skulle vara jättekul. Det är lätt att hamna snett eftersom många försöker luras. Jag vill vara ansiktet utåt för Sverige. Eftersom jag har deltagit i så pass många tävlingar har jag koll och vill hjälpa andra.

SJÄLVMORDSTANKAR? HIT KAN DU VÄNDA DIG

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

 

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

 

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

 

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

 

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: 116 111, www.bris.se.

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

 

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.