Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Modellen berättar mörka sanningen bakom bilden

Taylah Roberts har i dag lämnat modellyrket. Foto: instagram.com/taylahroberts1

Fotomodellen Taylah Roberts är främst känd från ”Australia's next top model”.

Nu berättar 24-åringen om hur modellbranschen förstörde henne såväl fysiskt som psykiskt.

I dag lever hon ett helt annat liv.

Taylah Roberts deltog i säsong åtta av ”Next top model” 2013.

Hon tvingades lämna efter avsnitt sex och slutade på tionde plats.

Sedan dess har fotomodellens – eller den numera före detta fotomodellens – liv tagit en drastisk vändning. 

I flera öppenhjärtiga inlägg på Instagram skriver Taylah Roberts om hur hon mådde under sina modellår. Då, som 18-åring, valde hon att återkommande svälta sig själv för att motsvara branschen förväntningar. Hon började även röka för att minska sötsuget.

Under en bild där Taylah Roberts jämför hur hon såg ut under sina mest intensiva modellår med hur hon ser ut nu, skriver hon:

”Allt jag ser i fotot till vänster är sorg, utmattning, osäkerhet och brist på ett människovärde bortom kroppsmåtten”.

https://www.instagram.com/p/BxZotT7AOIX/

”Behandla modeller som människor”

I sitt inlägg skriver Taylah Roberts att hon minns att hur hon alltid var tvungen att kliva upp fem på morgonen för att få ansiktet täckt av smink. Smink som torkades bort och applicerades på nytt under dagen ”till dess att ögonen var blodsprängda och man inte orkade längre”, som hon själv beskriver det.

Och så det egna självhatet.

”Är jag inte tillräckligt söt, jag måste vara tillräckligt smal, jag är definitivt inte tillräckligt bra”, skriver Taylah Roberts om de tankar som ständigt var med henne.

 Taylah Roberts skriver också att hennes kropp egentligen inte ska vara så liten som den faktiskt var då, vilket blev en kamp.

”Så jag kämpade för att fortsätta se ut så. Livrädd att min dröm plötsligt skulle ryckas ifrån mig om numret på måttbandet hade ökat med en centimeter”, skriver hon.

Vad är då lösningen på problemet, enligt Taylah Roberts?

”De (modellagenturerna) måste förändras. Börja behandla modeller som människor, inte mannekänger som de kan manipulera”, skriver hon bland annat.

Berättar om vad hon hatade mest

I ytterligare ett inlägg skriver Taylah Roberts om en kroppsdetalj som gäckat henne hela livet men som hon först nu har lärt sig att acceptera:

Magen.

https://www.instagram.com/p/Bw4KqovBHCd/

”Så länge jag kan minnas har jag hatat den här delen på mig själv”, skriver hon och berättar att hon bantade enkom för att försöka få bort sin mage. Allt fokus på låg på det.

”Jag vaknade varje dag och drog handen över magen för att försäkra mig om att den inte plötsligt hade återvänt. Och när den faktiskt gjorde det hatade jag den ännu mer än tidigare”.

I dag beskriver sig Taylah Roberts som ”kroppspositiv” och inför sina 45 000 följare på Instagram försöker hon dagligen hjälpa andra kvinnor att vara bekväma med sina kroppar.

En helomvändning, med andra ord.

”Efter åratal av att känna mig värdelös, och med mycket arbete för att sedan kunna ta mig dit jag är i dag, så föredrar jag min hälsa, glädje och min nya rumpstorlek”, skriver hon i ett inlägg.

”Jag känner mig så välsignad för att ha nästan helt återhämtat mig från den mörka plats som jag en gång i tiden kallade pigg hem. Men jag får fortfarande tillbakablickar och det är vanligtvis under den här tiden på året. Under modeveckan (i Australien)”, skriver Taylah Roberts vidare.

https://www.instagram.com/p/BwUEHZXBjE_/