Svenska modellen Anna-Maria Moström, 29, ligger i koma på sjukhus i New York efter att ha blivit påkörd av en buss när hon cyklade till hemmet på Roosevelt Island. På bilden syns hon under en filmfestival i Italien tillsammans med modellen Karolina Kurkova. Foto: GETTY IMAGESSvenska modellen Anna-Maria Moström, 29, ligger i koma på sjukhus i New York efter att ha blivit påkörd av en buss när hon cyklade till hemmet på Roosevelt Island. På bilden syns hon under en filmfestival i Italien tillsammans med modellen Karolina Kurkova. Foto: GETTY IMAGES
Svenska modellen Anna-Maria Moström, 29, ligger i koma på sjukhus i New York efter att ha blivit påkörd av en buss när hon cyklade till hemmet på Roosevelt Island. På bilden syns hon under en filmfestival i Italien tillsammans med modellen Karolina Kurkova. Foto: GETTY IMAGES
Anna-Maria Moström lämnade hemmet i Sverige för ett liv som fotomodell på andra sidan Atlanten. Där levde hon sitt drömliv och bodde sedan två år tillbaka i New York efter att ha ställt upp i den svenska tv-serien Top Model 2005 och 2006. Foto: GETTY IMAGESAnna-Maria Moström lämnade hemmet i Sverige för ett liv som fotomodell på andra sidan Atlanten. Där levde hon sitt drömliv och bodde sedan två år tillbaka i New York efter att ha ställt upp i den svenska tv-serien Top Model 2005 och 2006. Foto: GETTY IMAGES
Anna-Maria Moström lämnade hemmet i Sverige för ett liv som fotomodell på andra sidan Atlanten. Där levde hon sitt drömliv och bodde sedan två år tillbaka i New York efter att ha ställt upp i den svenska tv-serien Top Model 2005 och 2006. Foto: GETTY IMAGES
Anna-Maria Moström i Top Model 2005. Foto: Martina HuberAnna-Maria Moström i Top Model 2005. Foto: Martina Huber
Anna-Maria Moström i Top Model 2005.  Foto: Martina Huber

Modellen Anna-Maria i koma efter bussolycka

Publicerad

Svenska modellen Anna-Maria Moström, 29, ligger i koma på sjukhus i New York efter att ha blivit påkörd av en buss när hon cyklade till hemmet på Roosevelt Island.

Familjen har tvingats ta det svåra beslutet att stänga av alla system som håller henne vid liv om några dagar.

– Det är inte lätt nu. Det är så orättvist, säger hennes pappa Ronny Moström.

Anna-Maria Moström lämnade hemmet i Sverige för ett liv som fotomodell på andra sidan Atlanten.

Där levde hon sitt drömliv och bodde sedan två år tillbaka i New York efter att ha ställt upp i den svenska tv-serien Top Model 2005 och 2006. Hon var nu inne på sitt tionde år i USA.

I onsdags kväll träffades Anna-Maria Moström av en buss som gjorde en hastig vänstersväng.

Exakt vad som skedde när olyckan inträffade är inte klarlagt, men Anna-Maria, som vid tillfället var på väg hem till bostaden på ön Roosevelt Island, mellan Manhattan och Queens, föll till marken och slog sig så illa att hon hamnade i koma.

"Hon hade en enorm vänkrets"

Några dagar senare, på söndagen, vakar fortfarande hennes familj över henne vid sjuksängen.

Men de är inte ensamma.

– Under de här dygnen så tror jag att runt 140 personer har passerat genom rummet där hon ligger, för att hälsa på henne. Hon hade en enorm vänkrets. Det var familjen och vännerna som var allra viktigast för henne, säger pojkvännen Michael Benneville, 44.

Det var han som tvingades ge familjen hemma i Sverige det tragiska beskedet om olyckan.

– Vi reste så fort vi kunde. Här har vi blivit otroligt väl omhändertagna av hennes vänner. Anna-Maria hade ingen sjukförsäkring i USA, men hennes vänner har tagit hand om allt, säger hennes pappa Ronny Moström.

Kommer troligen inte att vakna

Bland de som nu tar hand om Anna-Marias familj finns vänner från modell- och konstvärlden, musiker - och MTV-grundaren Robert Pittman, som hon kände personligen och som sett till att hon får den bästa möjliga vården.

– Vännerna hjälper oss och står för allt. De är väldigt snälla och omtänksamma, säger Ronny.

Han är tacksam för den stora hjälpen som familjen får i den svåra situationen de nu hamnat i - men sorgen är för stor för att sätta ord på.

– Det är inte lätt nu. Det är så orättvist, men vi försöker bita ihop, säger han.

Inom några dygn kommer de livsuppehållande systemen att stängas av, och familjen har tvingats ta det svåra beslutet att be att ingen återupplivning ska ske om hon inte kan andas själv.

– Enligt läkarna så kommer hon aldrig att vakna igen, säger Ronny.

Donera organen

Men innan det ska ske återstår en viktig sak.

– Vi vill donera hennes organ till de som behöver det. Hon kan rädda flera liv på det sättet. Hon får leva vidare genom andra, fortsätter han.

Som en osannolik slump finns det en person i hennes vänkrets som just nu behöver en lever efter att ha väntat i flera år, berättar pojkvännen Michael Benneville.

När pappan Ronny och pojkvännen Michael talar om Anna-Maria blir det tydligt att hon har ett nätverk och vänkrets utöver det vanliga.

De berättar att hon alltid var i gång från tidig morgon till sen kväll och alltid hade många projekt samtidigt.

Bland annat engagerade hon sig i festivalen Burning Man, där hon fick många nära vänner i arrangörsgruppen.

Inget misstänkt brott

Hon hade också ett stort intresse för blommor, och kunde enligt pojkvännen Michael peka ut vilken blomma som helst och träffa rätt - direkt.

– Allting hon tog sig för gjorde hon rätt, säger pappan Ronny.

– För de flesta tar det tio år i New York. Tio år för att få en stabil krets med riktiga vänner som man kan lita på och få hjälp av. För Anna-Maria tog det mindre än två år, och jag tror det har varit tio-femton personer här samtidigt, säger Michael Benneville.

Kondoleanserna har också nått de sociala medierna, där vänner och bekanta uttrycker sin djupa sorg över det inträffade.

New York-polisen uppger för Expressen att man inte misstänker något brott i samband med olyckan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag