Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Modellen Agnes, 19, hyllar smalförbudet

Modellen Agnes Hedengård, 19, hyllar det franska förbudet. Foto: Privat
Hon vet hur det är att tvingas anpassa sig efter modeindustrins hets. - Mitt BMI är inte hälsosamt, jag ska ju egentligen väga mer. Foto: Privat
Agnes inlägg på Facebook. Foto: Skärmavbild

Modellen Agnes Hedengård, 19, bestämde sig för att sluta vika sig för agenturernas smalkrav.

Hon tog därför beskedet om att smala modeller förbjuds i Frankrike med glädje.

- Jag var lycklig och i chock när jag hörde nyheten, säger Agnes.

Det var i fredags som nyheten kom om att Frankrike nu förbjuder modeller som har ett BMI under 18. I praktiken innebär det till exempel att en modell inte får väga 55 kilo om hon är 1,75 meter lång.

De som bryter mot förbudet riskerar att dömas till fängelse eller böter på upp till 75 000 euro.

Beslutet togs emot med glädje av den före detta svenska "Top model"-deltagaren, Agnes Hedengård, 19, som själv har ställt sig kritisk till de ohälsosamma idealen i modeindustrin.

– Jag var i chock när jag hörde nyheten. Jag tycker att alla agenturer ska sträva efter att ha ett "minimum-BMI". Om Sverige hade tagit samma beslut så tror jag inte att någon hade brytt sig, men Frankrike har så mycket makt och de största modehusen så det blir kanske en dominoeffekt, säger Agnes.

Kritiserade modeindustrin

Agnes skrev ett öppet inlägg på Facebook där hon delade med sig av sina egna upplevelser från modeindustrin och smalhetsen som ständigt flåsar en i nacken.

"Jag är 180 cm lång och väger 56 kilo, jag har alltså ett BMI på 17,3. Jag får alltså höra att jag är 'för stor' och har inte de 'rätta måtten'. Men för att någonsin kunna passa in i detta brutala ideal - måste jag såga av mina höftben. Mitt BMI är nästintill kritiskt och om jag går ner ytterligare 5 kg kommer jag inte finnas längre", skrev Agnes i sitt inlägg.

– Rent spontant så har jag bestämt mig för att inte offra något mer kilo. Mitt BMI är inte hälsosamt, jag ska ju egentligen väga mer.

Aldrig tillräcklig

Agnes blev upptäckt redan som 15-åring och har sedan dess varit i kontakt med ett flertal agenturer.

I 2014 deltog hon i svenska "Top model" och karriären tog fart när hon flyttade till Stockholm.

– Då var man ju sugen på modellandet, så jag flyttade, började träna och gjorde som jag blev tillsagd av agenturen. Men sen märker man själv att när man väl når ett visst mått så är det ändå inte tillräckligt. Det var då jag började inse att man aldrig är nog.

Agnes berättar att hon gärna arbetar som modell men att det måste finnas gränser.

– Jag måste få vara som jag är, det lustiga nu är ju att jag är underviktig enligt de nya kraven. Mitt ansikte är mitt starkaste drag och jag tänker inte lägga mig under agenturers krav längre och gå ner några centimeter för deras skull, avslutar Agnes.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!