Sonia Rykiel är död – hon blev 86 år. Foto: Francois Durand / GETTY IMAGES / ALL OVER PRESS / GETTY IMAGES GETTYSonia Rykiel är död – hon blev 86 år. Foto: Francois Durand / GETTY IMAGES / ALL OVER PRESS / GETTY IMAGES GETTY
Sonia Rykiel är död – hon blev 86 år. Foto: Francois Durand / GETTY IMAGES / ALL OVER PRESS / GETTY IMAGES GETTY
Sonia Rykiel startade sitt modehus 1968. Foto: Steve Wood/Rex/Shutterstock / STEVE WOOD/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURESSonia Rykiel startade sitt modehus 1968. Foto: Steve Wood/Rex/Shutterstock / STEVE WOOD/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Sonia Rykiel startade sitt modehus 1968. Foto: Steve Wood/Rex/Shutterstock / STEVE WOOD/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Modehuset är fortfarande familjeägt och drivs i dag av hennes dotter Nathalie Rykiel. Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURESModehuset är fortfarande familjeägt och drivs i dag av hennes dotter Nathalie Rykiel. Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Modehuset är fortfarande familjeägt och drivs i dag av hennes dotter Nathalie Rykiel. Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Modedesignern Sonia Rykiel död – blev 86

Publicerad

Hon blev känd som "Trikåns drottning".

Nu har den franska modedesignern Sonia Rykiel, 86, avlidit.

– Min mamma avled i natt hemma i sin bostad i Paris, säger dottern Nathalie Rykiel enligt Le Figaro.

Det var på torsdagsförmiddagen som den franska nyhetsbyrån AFP gick ut med uppgiften att den världsberömda designern Sonia Rykiel avlidit tidigare under dagen, efter besked från hennes familj.

– Min mamma avled i natt hemma i sin bostad i Paris, vid femtiden på morgonen, till följd av sjukdomen Parkinsons, säger dottern Nathalie Rykiel.

Modeskaparen hyllas nu av franske presidenten Francois Hollande.

– Hon var en pionjär som gav kvinnor rörelsefrihet, säger han enligt AP.

Dödsfallet kom efter en längre tids kamp mot sjukdomen Parkinsons.

Sonia Rykiel berättade själv om sin diagnos i en lång intervju med tidningen The Guardian för fyra år sedan. Där förklarade hon att hon fått sjukdomen redan för 20 år sedan, men att hon till att börja med inte ens berättade om det för sin närmaste familj.

Rykiel höll sjukdomen hemlig

För fyra år sedan blev hon dock tvungen att läggas in på sjukhus.

– Självklart så utvecklas sjukdomen med tiden och den blir fysiskt uppenbar. Det går inte att hålla den hemlig längre. Till slut ville jag berätta för människor om den så jag skrev en bok, sa Sonia Rykiel till The Guardian.

Sonia Rykiel startade sitt modehus 1968. Då hade hon redan gjort sig känd som "trikåns drottning" efter att hon - när hon var gravid - började designa tröjor och klänningar i mjuka och bekväma material.

Modehuset är fortfarande familjeägt och drivs i dag av hennes dotter Nathalie Rykiel.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag