Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördade polisens dotter: ”Det är jobbigt”

Tony Byström, tidigare Olsson, kan släppas redan om tre år.
Olle Boréns dotter Sarah Borén Jedebäck.Foto: Tv4/Efter fem
Tony Olsson, som nu heter Tony Byström. Foto: Polisen / Polisen
Robert Karlströms mamma Astrid GladhFoto: PER SVENSSON BORRU/PELLES PHOTO AB KISA

Under onsdagen beslutades att den livstidsdömde polismördarens Tony Olsson livstidsdom omvandlas. 

Redan nästa år påbörjar han sin utslussningsperiod för att kunna lämna fängelset som en fri man år 2020. 

– Man kastas tillbaka till tiden då det hände, säger den mördade polisen Olle Boréns dotter, Sarah Borén Jedebäck i TV4:s ”Efter fem”. 

Även Robert Karlströms mamma, Astrid Gladh, slogs hårt av beslutet och meddelar att hon kommer att överklaga tingsrättens dom. 

Tony Olsson, som nu heter Byström i efternamn, dömdes till livstidsfängelse år 2000 för sin inblandning i polismorden i Malexander. 

Men under onsdagen ändrar Örebros tingsrätt alltså sin dom och tidsbestämmer den till 35 år. Beslutet innebär att Tony Olsson kan komma att bli villkorligt frigiven redan 2022. 

I TV4:s ”Efter fem” medverkar Robert Karlströms mamma Astrid Gladh. 

– Jag är chockerad. Jag hade önskat att han aldrig hade kommit ut. Det är ju jag som fått ta straffet, säger Astrid Gladh som meddelar att hon kommer överklaga tingsrättens beslut till hovrätten. 

Dottern: ”Man kastas tillbaka”

Det är bland annat Rättsmedicinalverkets utredning – där man pekar på att återfallsrisken är låg – som ligger till grund för beslutet. Även tingsrätten slår fast att den dömde polismördaren: ”sedan flertalet år tillbaka enbart visat på en positiv utveckling”. 

Detta trots att han 2004 rymde från fängelset Hall och så sent som 2011 bedömdes ha hög återfallsrisk. 

I ”Efter fem” uppges att Olssons liv har förändrats efter rymningen då han blivit kristen och inga anmärkningar kring polismördarens uppförande finns sedan dess. 

Sarah Borén Jedebäck var bara elva år då hennes pappa, Olle Borén, sköts ihjäl i Malexander. För henne var tingsrättens beslut tungt. 

– Man kastas tillbaka till då när det hände. Då kommer jättemånga starka känslor upp och det har varit ganska jobbigt för mig, säger hon i programmet och fortsätter: 

– Jag försöker tänka att det inte kommer ske ännu på några år. Jag har en stund på mig att låta det sjunka in. 

Fredrik Sjöshult om Tony Olsson: ”Har misskött sig å det grövsta”

Expressens krimkrönikör är förvånad över beskedet att Tony Olsson får tidsbestämt straff.