Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Moçambique har drabbats av ny cyklon – 70 000 i farozonen

Foto: NASA / REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANZIZA M'CHANGAMA / AP TT NYHETSBYRÅN

Det har gått lite mer än en månad sedan Moçambique drabbades av en aggressiv cyklon som kostade hundratals liv.

Nu fruktar experterna en ny katastrof.

30 000 har evakuerats – samtidigt som FN meddelar att ytterligare 70 000 personer är i farozonen för cyklonen, skriver CNN.

Cyklonen Kenneth beskrivs som den starkaste hittills och extrema mängder regn väntas de kommande dagarna, enligt nyhetsbyrån AFP.

Många invånare i Moçambique i sydöstra Afrika förlorade allt efter den förödande cyklonen Idai och det intensiva regnet i området under mars månad.

Beira, i de centrala delarna av landet, var en av de mest drabbade städerna då.

Nu har Moçambique drabbats av ytterligare en storm:

Cyklonen Kenneth.

Brittiska Guardian skriver att cyklonen riskerar att föra med sig extrema mängder regnfall, med uppemot en meter på bara ett par dagar – vilket motsvarar regnmängden för ett helt år i regionen.

30 000 personer har evakuerats, enligt CNN. På fredagen meddelade FN att ytterligare 70 000 personer är i riskzon.

Hus kollapsade

Cyklonen drog först in över provinsen Cabo Delgado i de norra delarna av Moçambique och uppmätte en hastighet på 225 kilometer i timmen.

Betydligt värre än cyklonen Idai i förra månaden.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att flera hus har kollapsat och att huvudstaden i regionen, Pemba, drabbats av omfattande strömavbrott.

AFP skriver vidare att cyklonen Kenneth även riskerar att medföra uppemot 4,8 meter höga vågor som kommer att slå mot landet under flera dagar. 

Att de senaste cyklonerna har varit något utöver det vanliga bekräftas av meteorologen Eric Holthaus som har flera års erfarenhet av att arbeta i de östra delarna av Afrika.

– Två så pass starka stormar har aldrig drabbat regionen under ett och samma år tidigare, än mindre under loppet av fem veckor mellan varandra, säger han till brittiska Guardian.

Pekar på klimatförändringarna

Ovädret är inte bara unikt för Moçambique, utan även globalt sett.

Enligt meteorologen Eric Holthaus går det att koppla till klimatförändringarna. Det intensiva stormovädret uppstår när atmosfären blir varmare, menar han.

– Vi har väldigt starka bevis för att regnoväder blir kraftigare över hela världen. Det innebär att du kan få samma mängd regn men det händer under en kortare period, säger han till Guardian och fortsätter:

– Vi kan koppla cyklonen Kenneth till klimatförändringar av den anledningen. Det är inte bara ett extremt intensivt regnfall globalt, men det förvärras på grund av klimatförändringarna. 

Expressen besökte området

Expressen har tidigare varit på plats i Moçambique.

Tidningens utsände Magnus Falkehed berättade då om att ”människorna haft ett helvete”.

Många människor vittnade också om hur de förlorade sina anhöriga när cyklonen drog fram över landet.

 – Mina barn skrek så när de sögs i väg av vattnet, berättade Gilda Jorge för Expressen då.