Mobilsurf kan
krympa din hjärna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Forskare varnar nu för surfande i mobilen
Foto: Ronny Johannesson / KVP
Hjärnan kan nämligen krumpa
Foto: Shutterstock

Trappa ner på mobilsurfandet – annars kan din hjärna krympa.

Bland annat kan långtidsminnet bli sämre för att svaren alltid finns nära till hands via internet.

Det visar ny forskning, rapporterar SVT Nyheter.

Hjärnan kan förändras av intensivt internetsurfande, framför allt på mobiltelefoner, och studier visar till och med att delar av hjärnan fysiskt kan krympa. Det rapporterar SVT Nyheter, som hänvisar till ny forskning i ämnet.

Att hjärnan krymper har tidigare pekats ut som ett resultat av långvarig stress.

Förändringar i hjärnan kan vara positiva

Dock menar Sara Bengtsson, hjärnforskare vid Karolinska institutet, att man inte kan konstatera att uppgifterna är skäl nog för att känna någon oro.

– Vi ser att volymen minskar, men vi vet inte vad det beror på. En förändring i hjärnan skulle även kunna tyda på en positiv effektivisering, säger Sara Bengtsson till SVT Nyheter.

Enligt de studier SVT rapporterar om finns tydliga samband mellan användande av mobiltelefoner och stress och minnesfunktioner. I extremfall liknas det med beroende, och kallas då för "nomofobi", en förkortning av "no mobile phobia".

Kan alltid hitta informationen vi behöver

Studier visar, enligt SVT Nyheter, att långtidsminnet kan försämras av för intensivt bruk av internet på mobiltelefoner. Anledningen: Man behöver inte minnas saker längre, utan kan bara kolla upp dem.

– Det finns studier som tyder på att det vi inte aktivt försöker komma ihåg, tenderar vi att komma ihåg sämre. Däremot vet vi bättre hur vi kan hitta den här informationen vid behov, säger Armita Golkar, forskare som bland annat medverkar i SVT:s "Fråga Lund" med Kristian Luuk som programledare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.