Mobilfilm visar misstänkt ubåt utanför Stockholm

På mobilfilmen syns den misstänkta ubåten.
Den misstänkta ubåten syntes i närheten av Bosön på norra Lidingö.
”Det är häpnadsväckande uppgifter”, säger Allan Widman, ledamot försvarsutskottet.
Foto: SVEN LINDWALL

Flera vittnen berättar för Dagens Nyheter, DN, om en ubåtsobservation i Stockholms innerskärgård i somras.

Tidningen har publicerat en film på den misstänkta ubåten. 

– Jag såg hur det började bildas bubblor i vattnet, det var akterom följebåten så jag trodde att det var den motorn som härjade, berättar seglingsinstruktören Fredrik för DN

– Det är häpnadsväckande uppgifter. Om vi inte får någon sorts förklaring från svenskt håll är det djupt oroande, säger Allan Widman, ledamot i försvarsutskottet.

Ubåtsiakttagelsen ska ha gjorts den 28 juni i år och har tidigare varit okänd för allmänheten, berättar DN. 

Det var fullt dagsljus när farkosten dök upp långt in i Stockholms innerskärgård, vid Bosön på norra Lidingö. 

Lidingö Jolleseglare hade den aktuella dagen ett läger för barn som skulle lära sig segla optimistjolle. 

Ett 20-tal optimistjollar befann sig i vattnet när det hände, berättar DN. 


LÄS MER: Ryssland häcklar Sverige och militärövningen Aurora


”Såg hur det började bildas bubblor”

Seglingsinstruktören Fredrik, som egentligen heter något annat, fiskade upp mobiltelefonen och tog vad som den marina experten, Ola Oskarsson, för DN beskriver som de bästa bilderna på en misstänkt ubåt någonsin.   

– Jag såg hur det började bildas bubblor i vattnet, det var akterom följebåten så jag trodde att det var den motorn som härjade, berättar seglingsinstruktören.

När fler upptäckte farkosten och hur vattnet såg ut att "koka" av bubblor började barn att skrika. 

– Det var barn och ledare runtom på lägret som skrek att de såg någonting i vattnet. Något svart, berättar Filip Ek, 18, som också var instruktör, för DN. 

”Det var toppen på en ubåt”

En tredje instruktör, Oscar Eurenius, berättar för DN att han bedömer farkostens synliga del över vattnet till högst två meter. 

– Vad jag kunde se var det inte en vanlig båt. Det var toppen på en ubåt. Jag ser den snett bakifrån, den var på väg bortåt mot farleden. Den hade en lite mindre bogvåg, berättar Oscar Eurenius för DN.  

Tomas Ries, ektor i strategi och säkerhetspolitik vid Försvarshögskolan.
Foto: Försvarshögskolan

Expressen har låtit Tomas Ries, lektor i strategi och säkerhetspolitik vid Försvarshögskolan, ta del av filmen. 

– Om man inte kan se tydligt att det är något normalt, då är egentligen den enklaste slutsatsen att det är tornet på en ubåt, säger han. 

– Om man dömer av tornets utseende rör det sig uppenbart om en mindre, dieseldriven ubåt, enligt Ries. 


LÄS MER: Mystiskt föremål upptäcktes i Gävle hamn – mitt i farleden


Ries: "Sannolika är att det skulle vara en rysk ubåt"

– Och det finns inte så många länder längre som har sådana. Norge har, men att det skulle vara Norge kan vi helt utesluta. Sedan har ryssarna en mängd ubåtar av sådana här mindre dimensioner. Det sannolika är att det skulle vara en rysk ubåt, säger Tomas Ries. 


LÄS MER: Här kommer Putins  kärnvapenfartyg


Ubåten kan ha fastnat i lerig botten

Tomas Ries har ytterligare en tänkbar förklaring till varför tornet skulle synas. 

– Det verkar som de först har sett bubblor – sedan dyker tornet upp. Om det är så, och det här är en spekulation, att om ubåten har legat på botten ett tag så kan det hända att den sugits fast i leran, om botten ser ut så. För att komma loss måste de då pumpa in ganska mycket luft i ballasttankarna och då skulle den komma loss med ett ryck och kunna poppa upp som en kork vid ytan, säger Tomas Fries. 

DN har anlitat sjömätningsföretaget Clinton Marine Survey som undersökt havsbotten i området. Undersökningarna visade ”inga synliga avtryck av en ubåt”.


LÄS MER: Hemligheten avslöjades efter 30 år – nu berättar de om reaktionerna


Jesper Tengroth, pressekreterare för Försvarsmakten.
Foto: SANNA DOLCK / KVP

LÄS MER: Experten: Kan ha varit en dykarfarkost i Gävle hamn


Försvarsmakten: "Alla observationer finns kvar"

Jesper Tengroth är pressekreterare på Försvarsmakten.

– Jag kan bekräfta at vi har fått ta del av de här uppgifterna. Vi har tagit del av materialet och vi har pratat med uppgiftslämnare. 

Tengroth kommenterar inte vilka åtgärder som Försvarsmakten har vidtagit med anledning av uppgifterna men säger så här om myndighetens arbete med tips från allmänheten:

– Alla observationer som vi får in finns ju alltid kvar. I ett senare skede kan man alltid gå tillbaka. Låt oss säga att man får in ett annat tips, då finns ju den där första observationen kvar där. Alla observationer blir en del i ett ständigt pågående analysarbete.

Försvarsminister Peter Hultqvist meddelar via sin pressekreterare att han inte kommenterar observationen.

Försvarsutskottets ledamot: ”Djupt oroande”

Allan Widman (L) är tidigare ordförande för riksdagens försvarsutskott, och är i dag ledamot.

– Det är häpnadsväckande uppgifter. Om vi inte får någon sorts förklaring från svenskt håll är det djupt oroande, säger han till Expressen.


LÄS MER: Efter 34 år - nu berättar de om sanningen bakom tystnaden


Tror du att det är en ubåt som man ser på filmen?

– Ja, för mig framstår det tydligt som en undervattensfarkost. Sedan är perspektiven svåra att uttala sig om. Är den konventionell eller en mindre variant? Det är svårt att säga. Men om jag själv hade iakttagit det man ser på filmen hade jag varit övertygad om att det var en ubåt, säger Allan Widman.

”Det är häpnadsväckande uppgifter”, säger Allan Widman, ledamot försvarsutskottet.
Foto: SVEN LINDWALL

Tror du att vi kommer få ett svar?

– Ja, om inte annat så måste riksdagen och försvarsutskottet informeras om vad det här egentligen handlar om. Jag kommer i morgon kontakta den nya ordföranden för försvarsutskottet och begära information från Försvarsmakten, säger Allan Widman och fortsätter:

– För mig framstår det som en ubåt, sen kan den ha olika nationaliteter – det vill jag inte spekulera i. Vi utför övningar med många andra länder sedan lång tid tillbaka, så det finns olika förklaringar som kan vara möjliga.


LÄS MER: Svenska försvarets fordonsregister lämnades till utlandet


Om det skulle visa sig vara en rysk ubåt, vad skulle de försvarspolitiska konsekvenserna bli?

– De skulle naturligtvis bli mycket allvarliga. Det här är filmat på svenskt inre vatten. Hade den svenska marinen indikerat en främmande ubåt på svenskt inre vatten så har man, enligt de regler som gäller, möjlighet och skyldighet att tvinga upp ubåten – ytterst också med vapenverkan, säger Allan Widman.

Har du sett något liknande tidigare?

– Nej, jag har aldrig sett så tydliga bilder som dessa, nej. 

Oksanen: Ingår i ett mönster

Patrik Oksanen är politisk redaktör på Hudiksvalls tidning och ledarskribent på Mittmediakoncernen med inriktning på försvars- och säkerhetspolitik.

Han reagerar främst över två saker i Dagens Nyheters rapportering om observationen på Lidingö.

– Dels att så många gjorde observationen, dels att man har hållit tyst om det fram till nu. I dagens sociala medier-samhälle är det anmärkningsvärt att ingen lade upp det på sitt Facebookkonto där och då, säger han.

Om det var en ubåt tillhörde den inte det svenska försvaret. Så vad gjorde den där?

– Det här ingår i ett mönster som vi har iakttagit tidigare, där man dels övar och dels kanske placerar ut eller hämtar in saker och ting. Det finns ett sådant mönster tillbaka till kalla kriget, säger Patrik Oksanen.

Han reagerar också över att farkosten visade sig öppet dagtid.

– Jag delar uppfattningen som framförs av experterna i DN:s artikel: Antingen är det något som gör att den måste gå upp till ytan eller också är det en medveten handling för att man vill testa Sveriges reaktion på händelsen. 

Ska man vara orolig?

– Man ska inte vara mer orolig i dag än i går. Men man ska vara medveten om vilken tid vi lever i. Vi lever i en säkerhetspolitisk miljö som har försämrats gradvis, med invasionen av Krim, kriget i östra Ukraina och ifrågasättandet av internationell lag och rätt.

Säkerhetsexperten Joakim von Braun anser inte att det råder några tveksamheter om att det är en ubåt som syns på filmen:

– Det är väldigt bra bilder. Jag tycker mig till och med se någon form av antenn som sticker upp från tornet, säger han till Expressen TV.

Joakim von Braun fortsätter:

– Ryssland, och tidigare Sovjetunionen, har bedrivit sådan här verksamhet sedan 50-talet. Dels har det att göra med deras underrättelseverksamhet – att man återkommande vill utforska installationer i Sveriges skärgårdar, och dels att man hämtar eller lämnar personal på utvalda platser i skärgården.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.