Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mobilfilm viktigt bevis i utredning om Asplund

Johan Asplund försvann i Sundsvall för 34 år sedan

Expressen erfar att en mobilfilm är central i utredningen av det 34 år gamla försvinnandet.

I sekvensen, som enligt uppgift har beslagtagits av länskriminalpolisen i Västernorrland, ska en person erkänna att han har haft ihjäl elvaårige Johan Asplund hösten 1980.

– Jag kan inte gå in på specifika detaljer i ärendet, säger Veronica Andersson, rotelchef vid länskriminalpolisen.

Polisen följer nu upp tipset med den försvunne Johan Asplund. Det bekräftar Mikael Ahrtzing, presstalesman vid polisen i Västernorrland, för Expressen:

– Vi har fått in tips och det tipset är så pass intressant att vi har valt att följa upp det. Hur vi följer upp det, svarar jag inte på. Men jag kan säga att det pågår inte några grävningar efter Johan.

Men ni kanske söker på platser där Johan ska ha blivit nergrävd?

– Det svarar jag inte på, du får inget svar på det. Tipset är av sådant intresse att vi följer upp det.

Enligt uppgifter till Expressen innehåller det nya tipset bland annat en film?

– Det svarar jag inte på, säger Mikael Ahrtzing.

Gåtan med den försvunne pojken är ett av de mest uppmärksammade fallen i svensk kriminalhistoria – men har förblivit olöst. Expressen kunde i går avslöja att polisen fått in ett nytt högintressant tips – vad som kan ligga bakom mysteriet.

Erkänner i film

Utredarna är mycket förtegen om innehållet i det nya tipset, men enligt nya uppgifter till Expressen har en mobilfilm en central del i utredningen. Personen som pekas ut i det nya tipset figurerar också i filmen, erfar Expressen. I inspelningen ska personen erkänna att denne tagit livet av Johan Asplund. Personen ska också säga i filmen att det inte var meningen att döda pojken.

– Man kan hoppas att de hittar kroppen nu, så att familjen kan få ett avslut, säger en uppgiftslämnare.

Veronica Andersson, tillförordnad chef vid roteln för grova brott vid länskriminalpolisen i Västernorrland, vill inte kommentera Expressens uppgifter om en mobilinspelning.

– Jag kommer inte att kommentera någonting om vad vi har fått för uppgifter eller vad vi kan tänkas ha kring det här. Vilka skäl jag har för det tänker jag inte gå in på, men så här det.

Enligt Veronica Andersson kan fler personer komma att kallas till förhör.

– Så kan det bli.

– Det beror hur vi väljer att gå vidare eller vad vi anser vara av vikt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.