Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mobilerna tar över – skolfotografin ratas

Översta raden: Karin Celsing (andra från vänster), Elin Cederberg (sjätte från vänster). Understa raden: Therese Plevén (andra från vänster), Per Cederin (femte från vänster) och Ola Mårtensson (åttonde från vänster). Se deras svar på frågan om skolfotografi bara är nostalgi i faktarutan. Foto: - -

Mobiler och små kameror gör att vi fotar varandra och vår omgivning allt mer.

Då ratas också skolfotona.

– Nej, nu har de Instagram. Det behövs inte längre, de tar ju bilder på varandra hela tiden, säger Therese Plevén, undersköterska i Bjärred.

Tidigare eleverna från klass 9E om skolfoton

Förr var skolfotot en högtidsstund. Nu byter ungarna bilder via sociala medier i stället.

Vi frågade några av de tidigare eleverna från klass 9E på Fäladsgården i Lund 1985/1986: Hur förhåller sig era barn till bilderna?

1. Karin Celsing, studerande, Drottningholm:

två barn, 9 och 13 år gamla.

– Jag har försökt att köpa dem ibland men inte alltid. Skolkatalogen är viktigast, särskilt min större tjej som går på en stor skola där man går från 1:an till 12:an.

2. Elin Cederberg, lärare, Södra Sandby:

Tre barn, 9, 14 och 17 år.

– Vi brukar köpa katalogen, men sällan porträtten. Farmor och farfar har gått bort och mina föräldrar tar egna bilder, så vi behöver dem inte. Skolkatalogen är också bra för oss föräldrar, för att ha koll på alla kompisar.

3. Therese Plevén, distriktssköterska, Bjärred:

Ett barn på 11 år.

– Vi beställer både katalogen och porträttbilderna, vi ger bort ett par i julklapp. Men företagen beter sig urdåligt. Vad ska man med alla dessa foton till, man ger bort nåt till jul och har nåt i plånboken, men prissättningen gör att man nästan måste ta hela paketet.

Byter barnen bilder med varandra?

– Nej, nu har de Instagram. Det behövs inte längre, de tar ju bilder på varandra hela tiden.

4. Per Cederin, systemarkitekt, Dalby:

Två barn, 12 och 15 år.

– Bilderna börjar bli fruktansvärt dyra, så det beror på om de blir bra. Men katalogen är självklar, den är lika viktig för dem som den var för oss. Småfoton är de inte intresserade av över huvudtaget.

5. Ola Mårtensson, förvaltare, Catella fondförvaltning, Stockholm:

Två barn, 2 och 3 år.

– Det tas ju bilder så där, men jag kan inte påstå att vi köper dem. Det är lite klurigt tycker jag. Man kan inte köpa gruppfotot separat, då måste du köpa alla porträtten också och man har ju 100 000 bilder av ungarna som man själv har tagit.

Är skolfotografin bara nostalgi?

Årligen fotograferas barnen i skolorna. Men tiden då läraren står och delar ut bilderna till eleverna i klassrummet är förbi.

I stället får föräldrarna beställa hem bilderna via internet.

– För många år sedan var det ett riktigt tryck på bilderna, när läraren delade ut bilderna. Då var det många som sa "varför får inte jag också bilderna". I dag är det inte så. Vi får in färre beställningar, men jag tror att det är en övergångsperiod. Nu måste alla bara vänja sig vid att beställa det via internet, säger Anders Dahlgren, vd på Svenskt Skolfoto.

Bytesbilder otrendigt

Tidigare var det dessutom vanligt att eleverna bytte de små porträtten med varandra - för att ha en liten bild på sina kamrater. I dag tar barnen bilder på varandra med telefonen.

– Där har vi en tydlig trend, bytesbilderna är inte alls lika populära längre. Det har försvunnit successivt, i dag märker vi att fler beställer canvastavlor i stället, säger Anders Dahlgren.

– En digital bild betraktas i snitt 0,6 sekunder. Våra bilder är tänkta att betraktas längre än så och många vill ha dem på väggen.

– Jag tror inte vi är hotade till livet, men det är klart att Instagram kan hota på sitt sätt när barnen har bilder på varandra där.

Gävle har sagt nej till skolfoto

I vissa kommuner ratas skolfoton då bilderna är dyra och betalningssätten krångliga. I Gävles grundskolor har man sagt ifrån ordentligt. Där kommer man bara ta gruppfoton som dessutom ska vara gratis i fortsättningen, vilket SVT Nyheter har rapporterar om tidigare.

I Hudiksvall har man diskuterat samma sak och i Solna har man tagit bort skolfotona helt och hållet för förskolebarn.

Så tycker barnen

Clémentine Demargne Moilanen, 9 år, Stockholm:

'' Förr i tiden bytte vi småfoton, men nu får vi inte några böcker så det blir inte lika mycket. Några gör egna.

Franka Lundell, 11 år, Stockholm:

'' Många tar bilder av sina skolporträtt och lägger ut dem på Instagram, men vi byter inte.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!