Mobbare kan tvingas lämna sin skola

Publicerad
Uppdaterad
Mobbare kan mot sin och sina föräldrars vilja tvingas byta skola från nästa år. Utbildningsminister Jan Björklund vill ha en skyndsam lagändring som ger kommunerna rätt till tvångsförflyttning av elever.
Vi måste stå upp för de svaga eleverna, säger skolminister Jan Björklund och föreslår att bland andra mobbare ska kunna tvingas byta skola mot sin och sina föräldrars vilja. Björklund vill ha skyndsam lagändring så att kommunerna får rätt till tvångsförflyttning redan från höstterminen nästa år, rapporterar Svenska Dagbladet. - Ingen ska behöva vara rädda för att gå till skolan. Det duger inte att hackkycklingarna måste krypa till korset, att det är de och inte mobbarna som måste lämna sin skola, säger Jan Björklund till TT. Han hänvisar till tio års erfarenhet som politiker i skolans värld. - Skolpolitiken är alldeles för flat, mobbarna och förövarna får hjälp i stället för offren. Jan Björklund understryker att tvångsförflyttning är ett medel som kan användas först när andra möjligheter har prövats och uttömts. Dessutom tar den nya skollagen, som regeringen planerar att föreslå till 2008, upp frågan om insatser för mobbarna. - De behöver ju faktiskt också hjälp, säger han till TT.

Säker på stöd i skolor

Möjligheten till tvångsförflyttning är så angelägen, anser Björklund, att den tas upp separat innan regeringens hela förslag om skollagen läggs fram. Skolministern är säker på att han har stöd ute bland skolorna för sitt förslag. När han har rest runt i landet har han mött en stark efterfrågan på tydliga befogenheter. - Lagen blir inte heller något tvång för de skolor som inte vill använda möjligheten, men den ger dem befogenhet till det. Fast Björklund medger ändå att en lag om tvångsförflyttning sätter press på skolorna att göra något åt en mobbningssituation. Enligt lagförslaget får skolledningarna rätt att flytta en elev från en skola till en annan för att skydda andra när åtgärder dittills varit otillräckliga. Lagen syftar då inte bara på mobbare utan även på gäng som trakasserar och är våldsamma. - Sådana gäng kan behöva splittras, en eller fler medlemmar flyttas för att skapa lugn på en skola.

Konfliktfyllt beslut

Skolministern är medveten om att ett beslut om tvångsförflyttning är konfliktfyllt. Det visade sig när Robertsfors kommun beslutade att tvinga tre pojkar att byta skola mitt under förra läsåret. Detta sedan de misshandlat skolkamrater och trakasserat andra elever via internet. Pojkarnas föräldrar protesterade mot beslutet och länsrätten förklarade det olagligt. Ärendet ligger nu i kammarrätten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag