Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mobbad till döds

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Efter dottern Michaelas tragiska död vill mamma Johanna Eneberg att det inrättas en haverikommission efter varje självmord.
Foto: LINDBLOM / HBG-BILD STEFAN

Michaela Silfverberg, 14, valde döden före mobbningen.

Nu kräver mamman Johanna Eneberg, 44, från Landskrona: inrätta en haverikommission efter varje självmord.

- Samhället måste börja agera, säger hon.

Före självmordet var Michaela, 14 ofta ute på nätet.
Foto: LINDBLOM / HBG-BILD STEFAN

Mellan 30 och 50 barn tar sitt liv varje år i Sverige. Merparten är pojkar, medan flickor står för de flesta självmordsförsöken. Expressen berättade i går om Bea Wilje, 15, som tog sitt liv genom att hoppa framför ett tåg 25 september. Och om hur en 14-årig skolkamrat - exakt en månad senare - kopierade självmordet på samma plats.

Rev sönder hennes böcker

 Michaela Silfverberg mobbades redan från första klass. Hon fick böckerna sönderrivna. Elever skrek glåpord och kastade sten efter henne. Ofta kom hon hem med bulor och blåmärken. Skolkamraterna retade sig på Michaelas övervikt - och till slut orkade hon inte längre. Men den sista tiden i livet var hon glad och uppsluppen. - Antagligen för att hon hade bestämt sig och till och med satt ett datum, säger hennes mamma.

Fick ett sista mobb-sms

 Michaela berättade ofta öppet om sina drömmar. Om att hon ville läsa på University of Cambridge, om resor till Irland, Skottland och Antarktis. Hoppet fanns där någonstans. Men de mörka krafterna tog över. Ett av de sista sms hon fick under mobbningstiden löd så här: "Hej hopp, ditt stora fula fetto. Är du inte död ännu? Det borde du vara så som du ser ut."

Beskrev sitt liv på nätet

 Före självmordet, 28 april 2003, var Michaela ofta ute på nätet och kommunicerade med andra barn och ungdomar. Där beskrev hon den frustration hon ständigt levde med. - För henne var det inte farligt att ta upp problemen när hon inte behövde se mottagaren i ögonen. Johanna Eneberg uppmanar samhället att snarast inrätta en form av haverikommission, likt de som görs efter flygolyckor, efter varje självmord. - Det är enda sättet att verkligen få reda på orsaken till att en person valt att ta sitt liv. I den grundtanke jag har måste det vara ett samarbete mellan hem, skola, människor - ungdomar och vuxna - som upplevt självmord på nära håll. Enligt Johanna Eneberg har självmord länge varit skamligt och tabubelagt. Hon gillar det inte. - Barn och ungdomar förstår inte varför självmord inte får diskuteras öppet. Det är fult att säga att man känner sig deprimerad. Men vissa dagar vaknar man - hur lycklig man än är - och tycker att livet känns skit.

FAKTA

Så kan du se om någon är i riskzonen
Det viktigaste att titta efter är om det finns tecken på depression.
Personen ändrar sin sinnesstämning eller blir apatisk.
Sover dåligt och äter dåligt.
Talar om död, självmord, skuld och skam.
Tycker att livet är tomt, meningslöst, hopplöst och ingen idé leva.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.