Mobbad på Lundsberg - för påse från Kappahl

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Johan Petré, grundare och vd för Petré Event och PR.
Foto: Cornelia Nordström

Han blev mobbad och bytte skola efter ett halvår som 13-åring.

Men när Johan Petré, grundare och vd för Petré Event och PR, ser tillbaka på tiden på Lundsberg är det med blandade känslor.

– Man bör nog se över det här med nollningarna och kanske göra det på ett annat sätt. Men allt man lär sig om vett och etikett är bra och viktigt tror jag, säger han till Expressen.se.

De senaste åren har Lundsbergs skola varit i blåsväder vid ett flertal tillfällen efter rapporter om systematiskt våld och kränkningar mellan elever.

Senast i helgen riktades blickarna återigen mot skolan efter att två elever brännskadats vid en nollning.

Men kränkningarna förekom även långt tidigare.

Johan Petré, vd och grundare för Petré Event och PR, gick på Lundsberg under ett halvår 1994 som 13-åring men slutade eftersom han mobbades av en äldre elev.

Han har tidigare berättat för Resumé om sin tid på skolan och även Expressen.se har varit i kontakt med Johan.

Kallades "tarmar"

– Jag har för mig att jag kom med en påse från Kappahl en dag. Det tyckte han var väldigt töntigt. De som gick i nian kallade oss "tarmar" tror jag. Sjuorna skulle lyssna på niorna annars skulle man få spö typ, säger han.

Johan fick senare en nackskada efter att han landat fel på gymnastiken.

– Då var jag tvungen att bära nackskydd och blev nerputtad i ett dike av killen som mobbade mig, det förvärrade skadan. En annan natt låg jag och sov när det kom in en lite äldre kille och hällde något sliskigt över mig, jag fattade först inte att det var hembränt.

Eftersom han hoppade in i klassen lite sent missade han nollningen, men han kommer ihåg hur snacket gick.

– Den skulle ske mitt i natten och man visste inte vad som skulle hända.

Även om han blev mobbad och fick lov att byta skola ser han tillbaka på Lundsbergstiden med blandade känslor.

Se över nollningarna

– Man lär sig mycket bra saker också. Vett och etikett är en viktig del i livet, att man sitter tillsammans och äter och måste äta upp på talriken och så vidare. Det tycker jag är viktigt. Jag tror jag har blivit starkare och har ändå lärt mig väldigt mycket av den tiden.

Som Johan minns det fick han bra stöd av skolledningen och av en äldre elev som hjälpte honom. Han beskriver att det även fanns en bra gemenskap på skolan och att lärarna var väldigt bra.

Efter att två elever brännskadats vid en nollning i helgen menar Johan att det kanske är dags att se över den traditionen.

– Det är ju tråkigt att sådana saker händer. Man bör nog se över det här med nollningarna och kanske göra det på ett annat sätt. Jag hoppas att unga elever slipper bli utsatta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.