Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moas två barn nekas vegansk mat i skolan

Moa Havby och hennes familj är veganer. Barnen erbjuds dock inte vegankost i skolan så hon får själv göra matlådor till Milou, 6 och ehennes storebror.Foto: Privat
Moa Havby och maken maken Fredrik Havby, 38, tillsammans med sonen Dylan, 8.Foto: Privat

Moa Havbys, 29, två barn är veganer men i skolan erbjuds varken sonen eller dottern vegankost. 

I stället får Moa själv åka till skolan och lämna matlådor varje dag. 

På grund av detta får de inte heller äta tillsammans med andra barn i skolans matsal, utan sitter ensamma i klassrummet.

– I skolorna pratar man om allas lika värde men sedan går man ändå och utesluter mina barn från den sociala gemenskapen, säger hon.

Enligt skolan är utbudet av specialkost ett politiskt beslut som nu ska revideras.

Moa Havby, 29, och hennes familj bor i Skellefteå kommun och det är även där hennes äldsta barn, Dylan, 8, och Milou, 6, går i skolan.

Hela familjen är veganer, vilket innebär att de utesluter alla animaliska produkter i sin kost. Initiativet att bli vegetarian och sedan vegan togs av hennes son.

– Redan vid fyra års ålder bestämde Dylan sig. Det var han som fick med mig och resten av familjen på det här så veganism är inget jag tvingat på honom, något många kanske tror. Och mina barn får i sig allting de behöver. Det är inte så att de lider på något sätt, säger Moa.

Skolan som barnen går i erbjuder dock inte vegansk mat vilket har lett till Moa får gå till skolan själv varje dag och lämna matlådor till barnen, något SVT var först med att skriva om.

Moa Havby har nu starta en namninsamling för att få skolan att erbjuda vegansk kost.Foto: Privat

De serverar däremot vegetarisk kost och erbjuder även fläskfri- och blodfri kost. 

Moa hade hellre sett att man byter ut den vegetariska mot vegansk.

– Vegansk kost passar ju även de som inte kan äta mjölk- och äggprodukter, de som är vegetarianer och de som av religiösa skäl inte äter viss mat, säger Moa Havby.

Måltidschefen: "Ett politiskt beslut"

Peter Lundmark är måltidschef i kommun. Han berättar att det är ett politiskt beslut som ligger bakom varför kommunen inte erbjuder vegansk kost.

– Det som ligger bakom det här är ett politiskt beslut. Vi har ett kostpolitiskt program där vi erbjuder specialkost av medicinska skäl, säger han.

Beslutet kring skolmåltiderna togs 2015 och ska revideras nu 2018. För tre år sedan var frågan kring vegansk kost inget som togs upp. Enligt Peter Lundmark kan det bli annorlunda den här gången.

– Vi kommer att revidera det här nu. Vårat utbud varierar över år och tid, säger han.

Sitter inte med andra barn

Förutom att barnen inte serveras vegansk kost så får de inte heller sitta med de andra barnen i matsalen – i stället måste de sitta och äta ensamma i sina respektive klassrum på grund av att det finns elever med allergier, något som Moa ställer sig kritisk till.

– Den här behandlingen är oerhört kränkande för barnen. I skolorna i dag så pratar man mycket med barnen om allas lika värde men sedan går man ändå och utesluter mina barn från den sociala gemenskapen för att de väljer att gå en annan väg, säger hon.

Dylan Havby, 8, får äta sin lunch i klassrummet i stället för i matsalen med sina skolkamrater.Foto: Privat

Enligt Peter Lundmark, måltidschef i kommunen, handlar det om elevernas säkerhet.

– Jag kan bara svara utifrån ett måltidsperspektiv. Vi kan inte ta in vilka livsmedel som helst i matsalen. Det finns barn som är allergiska och kan dö. Det här är en säkerhetsfråga.

Moa Havby säger dock att hon tagit reda på de allergier barnen på skolan har och därför uteslutit de aktuella produkterna i sina matlådor. Det räcker dock inte enligt Peter Lundmark.

– Jag har ingen aning om vad de tar med sig in i matsalen och måste tänka på de andra eleverna. Det är mitt ansvar att ingen kommer till skada, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.